Política

política

Duch vol redefinir les delegacions “al marge d’ideologies”

El conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, vol “definir millor” el rol de les delegacions de la Generalitat perquè actuïn “al marge d’ideologies”, “amb lleialtat” i sense “ocupar terrenys que no corresponen”. “L’única línia vermella és el marc competencial”, ha dit aquest divendres el nou conseller, insistint que complirà el compromís de l’acord d’investidura amb ERC de “consolidar i ampliar” la xarxa de delegacions. Pel que fa a la representació catalana a Israel, Duch ha tancat la porta a obrir una delegació a Tel-Aviv i ha promès més fons a l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats Palestins, l’UNRWA.

“És evident que no és el moment d’obrir una delegació per la situació de seguretat”, ha dit en una primera compareixença al Parlament, recollida per l’ACN, on molts grups han preguntat si el govern tancarà l’oficina que Acció hi manté. Duch no ha entrat en la qüestió i només ha recordat que l’oficina “ha reduït al mínim la seva actuació per qüestions de seguretat”.

A part de les delegacions, els partits independentistes també han qüestionat al conseller de l’executiu de Salvador Illa sobre la seva posició respecte a l’aplicació de l’amnistia i la situació dels independentistes encara exiliats.”El poder judicial ha de tenir respecte pel poder legislatiu, igual que el legislatiu m’ha de tenir pel judicial”, ha respost per defensar una aplicació “ràpida” de l’amnistia.

A més, Duch ha assegurat que estarà “molt content el dia que tots els diputats del Parlament de Catalunya” puguin ser al ple. Ni l’expresident Carles Puigdemont ni el també diputat de Junts han pogut ocupar l’escó al Parlament.

En la intervenció inicial, Duch ha exposat sis grans prioritats del departament davant la comissió parlamentària d’Unió Europea i acció Exterior: millorar la presència de Catalunya en les institucions de la UE, promoció de la participació en organismes multilaterals, impulsar la cultura, l’educació, acció climàtica i defensa de drets a l’exterior, acompanyar la projecció econòmica de Catalunya al món, impulsar una cooperació “sòlida i feminista” i consolidar la relació amb la comunitat catalana a l’exterior.

“No responen a interessos de partit ni del govern. Són reptes de país”, ha afirmat el nou conseller que, com ja va avançar la setmana passada en una visita a Brussel·les, prioritzarà les relacions amb les institucions de la UE.

En l’àmbit de la cooperació i l’ajuda humanitària, Duch ha anunciat que el seu departament “ja treballa per ampliar en el pressupost d’enguany l’aportació” que el Govern destina a l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats, l’UNRWA, per donar “més mitjans a la població civil palestina que viu una situació tan difícil com desesperada”.

També preveu més ajudes a les ONG catalanes de cooperació. Si bé el departament ja està en converses amb la conselleria d’Economia per intentar augmentar la partida de cooperació dels pròxims pressupostos, Duch ja ha promès augmentar les subvencions a les ONG dedicades a cooperació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia