Política

república txeca

L’oposició populista guanya les eleccions regionals

La formació de l’exprimer ministre Andrej Babis s’ha imposat en deu de les tretze regions en joc

El partit opositor i populista ANO, liderat per l’exprimer ministre Andrej Babis, ha estat el clar vencedor de les eleccions regionals d’aquest divendres i dissabte a la República Txeca, segons el resultat de l’escrutini del 97% dels vots publicat per l’Oficina d’Estadístiques txeca i recollit per Efe.

L’Aliança de Ciutadans Descontents (ANO) s’ha imposat en deu de les tretze regions en joc, en sis de les quals amb suports pròxims o superiors al 40%, la qual cosa modificarà la composició dels governs regionals els pròxims quatre anys.

La caiguda de la participació a les urnes fins al 33%, des del 38% registrat fa quatre anys és, en part, atribuïda a la difícil situació que encara viu la població a les zones afectades per la borrasca Boris, amb greus riuades que han deixat cinc morts i grans pèrdues materials al nord del país.

Tot i que els populistes de Babis també havien guanyat en els passats comicis, només van aconseguir governar en tres regions a causa de les aliances postelectorals que van forjar els seus rivals. Ara poden doblar el nombre de feus i fins i tot trobar aliats per tenir un més poder regional.

La promesa de Babis de revertir algunes mesures impopulars adoptades per l’actual govern, com la pujada de l’edat de jubilació han rebut la recompensa de gran part dels votants. La campanya ha estat centrada en les preocupacions pel fort encariment de la vida i les incerteses sobre l’evolució de l’economia, unes qüestions que han eclipsat el de l’agressió russa contra Ucraïna.

També hi ha hagut eleccions al Senat, on es renovaven 27 dels 81 escons de la cambra alta, i que requeriran una segona volta, la setmana que ve, per a decidir entre els dos candidats més votats. Només un senador, l’independent Pavel Fischer, proposat per la formació liberal governamental TOP09, ha aconseguit revalidar sis anys més el seu escó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia