Política

estat francès

Macron nomena un govern inclinat a la dreta

El nou ministre de l’Interior, Bruno Retailleau, és un conservador partidari de la mà dura en matèria d’immigració

El president francès, Emmanuel Macron, ha nomenat aquest dissabte els membres del nou govern, que seran de forma majoritària, de dretes, a proposta del primer ministre conservador, Michel Barnier, dos mesos i mig després de les eleccions legislatives anticipades que va convocar el cap d’Estat i que van donar la victòria a l’esquerra, segons ha informat Efe.

Una de les peces clau del nou executiu que simbolitza aquest gir ideològic a la dreta és el ministre de l’Interior, Bruno Retailleau, fins ara cap del grup al Senat dels Republicans (LR, el partit de Barnier), conegut per les seves posicions particularment dures en el terreny de la immigració.

L’únic ministre procedent de l’esquerra qui durant gairebé 22 anys va ser diputat socialista, Didier Migaud, designat per a la cartera de Justícia. Migaud era, fins ara, el responsable de l’Alta Autoritat per a la Transparència de la Política, un organisme encarregat de vetllar per la idoneïtat de les persones que ocupen càrrecs públics i des del punt de vista jeràrquic estarà just per sota de Barnier en el gabinet.

En els dos ministeris amb competències de sobirania i en els quals Macron com a cap de l’Estat continuarà tenint molt a dir, hi ha dos homes coneguts per la seva proximitat amb ell. En Defensa repeteix Sébastien Lécornu, mentre que en Afers Exteriors hi haurà Jean-Noël Barrot.

Hi ha també diversos noms més que repeteixen en el nou govern, com la titular de Cultura, Rachida Dati; Catherine Vautrin, que passa de Treball a la cartera de Relacions amb els Territoris i de la Descentralització; o Agnès Pannier Runacher, que ascendeix a ministra de la Transició Ecològica.

El nomenament del govern es produeix enmig del malestar de les forces d’esquerres, guanyadores de les eleccions legislatives, que aspiraven que hi hagués un executiu amb un primer ministre progressista. Aquestes formacions han estat les convocants del mig centenar de concentracions que hi ha hagut aquest dissabte arreu de l’Hexàgon en què es protestava pel nomenament de Barnier i en les quals s’ha demanat la destitució de Macron.

La França Insubmisa ha engegat un procediment de destitució de Macron que dimarts va passar el primer filtre a la mesa de l’Assemblea Nacional, però que no té opcions de prosperar. Els socialistes ja han avisat que no la votaran perquè consideren que és un instrument concebut per a casos d’alta traïció que no es corresponen amb les situació actual. A més, per tirar-la endavant caldria el suport de dos terços dels parlamentaris, la qual cosa exigiria que ho votés a favor el Reagrupament Nacional (RN) de Marine Le Pen, que ja ha avançat que no es prestarà a “una maniobra” de distracció de “l’extrema esquerra”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia