Política

política

L’Advocacia de l’Estat també demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

Considera que el seu criteri està viciat perquè va participar en l’informe del CGPJ que va declarar inconstitucional la norma

Com ja ha demanat la Fiscalia, l’Advocacia de l’Estat també reclama apartar el conservador José María Macías, l’últim magistrat que s’ha incorporat al Tribunal Constitucional, del recurs presentat pel PP a la llei d’amnistia. En el text avançat per diversos mitjans i al qual ha tingut accés l’ACN, els serveis jurídics de l’Estat posen en dubte la seva imparcialitat, ja que consideren que el seu criteri està viciat perquè va participar en l’informe que va redactar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) contra la llei d’amnistia a petició del Senat durant la tramitació de la llei.

L’informe, elaborat quan Macías era vocal del consell i fet públic el 21 març d’aquest any, concloïa que l’amnistia era inconstitucional. És per això que l’Advocacia de l’Estat demana la seva recusació. Macías “ha ocupat càrrec públic amb ocasió del qual ha tingut un extens coneixement de l’objecte del litigi (la llei d’amnistia) i ha format criteri amb la resta dels consellers, en detriment de la deguda imparcialitat”, sosté en línia amb els arguments de la Fiscalia de l’Estat i l’expresident Carles Puigdemont. L’escrit dels serveis jurídics de l’Estat, de 17 pàgines, cita diferents sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i del Tribunal Europeu de Drets Humans, com ara la sentència que va condemnar l’Estat espanyol per no garantir al líder de Bildu Arnaldo Otegi un tribunal imparcial.

La petició s’emmarca en la batalla de recusacions al Tribunal Constitucional per conformar la majoria que emetrà sentència sobre la llei d’amnistia. El ple del TC ja va acceptar l’abstenció a petició pròpia del magistrat i exministre de Justícia Juan Carlos Campo, membre del bloc progressista que s’havia pronunciat en contra de l’amnistia. Sense Campo, l’equilibri de blocs queda en mans del sector progressista per sis vots a cinc, però el PP –i algunes de les seves comunitats– ha reclamat la recusació de dos magistrats progressistes més: el president, Cándido Conde-Pumpido, i l’exdirectora general de Moncloa Laura Díez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia