Política

nacions unides

El conflicte a Gaza i Líban presidiran la reunió d’alt nivell de l’ONU

El fòrum internacional de l’organisme tindrà lloc en un ambient de màxima tensió mundial

La setmana d’Alt nivell de l’ONU 2024, que comença demà a Nova York i reunirà 133 caps d’estat i de govern, comptarà amb el conflicte a Orient Mitjà com el seu tema central en un moment de màxima tensió a Gaza i el Líban que, segons la secretaria general de Nacions Unides, ha augmentat el “risc de guerra mundial”.

“Hi ha una gran sensació d’impunitat. Qualsevol país o entitat militar sent que pot fer el que vulgui (...) S’ha de donar exemple, sortir del cinisme o la desesperança i evitar el camí cap a una tercera guerra mundial”, ha manifestat el secretari general de l’ONU, António Guterres, aquesta setmana en una roda de premsa prèvia a la gran cita del multilateralisme internacional.

Debats, reunions i esdeveniments paral·lels al voltant del 79 període de sessions de l’Assemblea General que, encara que també versarà sobre el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, el canvi climàtic o els desafiaments de la intel·ligència artificial (IA), en la pràctica tindrà al conflicte entre Israel i el grup islamista Hamàs com a permanent teló de fons.

Un membre de l’equip de Guterres avançava dies enrere que la guerra de Gaza, on ja han mort per atacs israelians més de 41.300 palestins, dominarà la setmana perquè hi ha “molta frustració i ràbia sobre aquest tema” per part de la comunitat internacional.

Aquesta setmana l’Estat de Palestina va presentar per primera vegada en la seva història un projecte de resolució per a exigir la fi de l’ocupació israeliana –aprovat per àmplia majoria en l’Assemblea General– i, a més, s’ha produït una greu recrudescència dels enfrontaments entre l’Estat jueu i la milícia xiïta libanesa Hezbol·là que amenaça de desembocar en un conflicte regional.

En aquest context, i amb els repetitius atacs de l’Administració del primer ministre israelià Benjamin Netanyahu contra l’ONU i contra Guterres –als quals acusa de connivència amb l’atemptat terrorista del 7 d’octubre perpetrat per Hamàs–, està contemplat que el líder israelià intervingui en l’assemblea general el dijous, tot depenent del conflicte amb el Líban.

Visibilitat d’Ucraïna

L’impacte de la hipotètica compareixença de Netanyahu en aquest fòrum, pel qual també passaran el president de l’Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, o el nou president iranià Masud Pezeshkian, enfosquirà en gran manera la presència del president d’Ucraïna Volodímir Zelenski.

D’acord amb la mateixa font de l’entorn de Guterres, Zelenski tindrà “problemes perquè se senti la veu” del seu país davant una conjuntura global on han proliferat altres conflictes i en molts països, com els EUA, ja existeix un cisma intern sobre si ha de continuar-se finançant la defensa d’Ucraïna davant la invasió russa, amb un candidat (Donald Trump) partidari d’abandonar aquest suport.

Altres crisis internacionals

També es debatrà sobre crisis menys mediàtiques però d’enormes dimensions com ara el Sudan (més d’11 milions de desplaçaments forçosos en menys de dos anys de guerra). Propostes per a una intermediació, solucions a la fam i incentius a l’acció humanitària seran alguns dels punts que es tractaran.

També es posarà el focus a Líbia, un escenari on es repeteixen els mals del Sudan: rivalitats difícils d’entendre en l’exterior, ingerències estrangeres i un imparable flux d’armes.

Així mateix, la comunitat internacional buscarà continuar pressionant al govern dels talibans a l’Afganistan amb sessions centrades en el retrocés i les violacions als drets de dones i nenes.

A Llatinoamèrica, el focus l’acapararà la crisi de seguretat a Haití i el bloqueig polític a Veneçuela.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia