Política

guerra a europa

L’ONU denuncia que Rússia tortura sistemàticament a civils i presos de guerra ucraïnesos

Una comissió de l’organització acusa metges militars russos de participar-hi

Una comissió internacional de l’ONU que investiga els crims en la guerra d’Ucraïna ha dit aquest dilluns que ha reunit suficients proves per a assenyalar que les autoritats russes fan un ús sistemàtic de la tortura contra civils i presoners de guerra ucraïnesos i que aquests actes són “coordinats” entre personal de diferents dependències estatals.

En la presentació del seu últim informe davant el Consell de Drets Humans de l’ONU, el president de la comissió, Erik Mose, ha explicat que la tortura es practica en gairebé tots els centres de detenció utilitzats per Rússia en els territoris ucraïnesos sota el seu control.

Després de recollir nombrosos testimoniatges i analitzar una gran quantitat d’evidències, la Comissió ha arribat a la conclusió que la tortura s’ha convertit en una pràctica “habitual i acceptable”, i que gaudeix de total impunitat.

En aquest context, la investigació va establir l’“ús recurrent de la violència sexual” en particular contra detinguts homes en pràcticament tots els centres de detenció, en els quals es manca d’assistència mèdica adequada i on –encara pitjor– fins als metges penitenciaris participen en les tortures.

Testimoniatges recopilats assenyalen també que, en alguns centres de detenció, les autoritats russes de major rang han ordenat, tolerat o no han pres cap mesura per a posar fre a les tortures.

Els que han sobreviscut i han estat entrevistats per la Comissió han relatat el greu i a vegades irreparable mal físic i el trauma que les tortures han deixat en ells, així com el difícil que resulta, després de sofrir experiències, reintegrar-se en la societat o mantenir relacions normals amb els seus éssers estimats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia