Política

política

Mor Amadou-Mahtar M’Bow, el primer director general africà de la UNESCO

L’acadèmic i polític senegalès, Amadou-Mahtar M’Bow, va morir ahir, a l’edat de 103 anys. Es va fer mundialment conegut per convertir-se en el primer africà a exercir el càrrec de director general de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO).

Va néixer a Dakar i va estudiar a la Universitat Sorbona de París. Posteriorment va retornar al seu país per exercir de professor de geografia i d’història. L’any 1953 va entrar a treballar a la UNESCO, i paral·lelament va ser membre de l’Assemblea Nacional duent a terme els càrrecs de ministre d’Educació, de Cultura i de Joventut. A partir de 1966 va entrar a formar part del Consell Executiu de la UNESCO, com a representant del Senegal, i el 1970 es va convertir en subdirector general d’Educació (1970-74). Tot seguit, va ser ascendit a director general de la UNESCO, un càrrec que va preservar fins al 1987. El seu mandat va estar marcat per un allunyament de les tendències eurocèntriques i el foment de la diversitat cultural. Per altra banda, en desacord amb la seva gestió alternativa, els EUA i la Gran Bretanya van abandonar la UNESCO el 1984 i el 1985, respectivament. També va ser president de l’associació Panafricana d’Arqueologia (1967-1971) i l’any 2008 va presidir la Conferència Nacional del Senegal, una gran reunió per abordar els problemes polítics i socials del país. Al llarg de la seva vida, va escriure i publicar nombrosos llibres i articles de pedagogia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia