Política

política

Les reaccions al TJUE: “Seguirem lluitant per donar veu i vot al que diuen les urnes”

ERC lamenta que la justícia europea no apliqui la ‘doctrina Junqueras’ en el cas de Puigdemont i Comín

Líders i entitats independentistes han mostrat ja el seu rebuig a la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que avui ha avalat que el Parlament Europeu no acceptés com a eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín des de l’inici de la legislatura 2019-2024. El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha lamentat que el tribunal hagi dictaminat que l’Eurocambra no pot qüestionar la llista final d’eurodiputats que envia Espanya encara que aquesta exclogui membres que han guanyat les eleccions però no han jurat la Constitució, fins i tot si això suposés “que el Regne d’Espanya s’extralimités en les seves competències”, cosa que no entra a valorar. Turull ha avisat que seguiran “lluitant i persistint en tots els fronts per donar veu i vot al que diuen les urnes, i tal com ho diuen les urnes”.

Tot i la distància actual entre les dues formacions, ERC ha donat suport als companys de Junts, lamentant que “la justícia europea s’inhibeixi d’aplicar la ‘doctrina Junqueras’ en el seu cas”, una via que va obrir Andreu Van den Eynde el 2019 i que va permetre que el TJUE deixés clar que la condició d’eurodiputat s’obté únicament per l’elecció a les urnes, “al marge dels procediments interns de cada estat membre”. “Continuarem treballant plegats perquè s’apliqui la ‘doctrina Junqueras’”, ha dit en un missatge a X l’eurodiputada d’Esquerra Diana Riba, que ha fet una crida a treballar “perquè no es trepitgin els drets democràtics i la voluntat de la ciutadania expressada a les urnes”.

També s’ha volgut solidaritzar amb Puigdemont i Comín Òmnium. El seu president, Xavier Antich, ha publicat un missatge a X on sosté que “cap jutge ni tribunal pot passar per sobre de la voluntat popular sortida de les urnes”. “Els catalans també tenim dret a escollir els nostres representants”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia