Política

Pere García

Cap de l’oposició (PSC) a l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda

“La ciutat s’ha d’obrir més i no ser dependent de l’Eix Riera de Caldes”

“Si els tres partits grans ens haguéssim unit al govern, només hi hauria hagut a l’oposició un regidor de Ciutadans, un del PP i un de Vox”

“No ens podem queixar de la seguretat al municipi, però tenim una mancança d’efectius al cos de la policia local”

En les darreres eleccions, Pere García Gómez va encapçalar per segona vegada la llista del PSC a Santa Perpètua de Mogoda. Després d’haver estat el regidor d’Educació durant quatre anys, gràcies a un acord entre Santa Perpètua en Comú i els socialistes, ara és el cap de l’oposició, amb quatre regidors. En clau professional, García prové del sector privat. És militant del PSC des de fa tres dècades.

Com va ser la seva experiència al govern en el mandat anterior?
Personalment, va ser una experiència meravellosa. Era una cosa que havia desitjat des de feia molts anys, servir la ciutadania. Em van donar la responsabilitat de regidor d’Educació, tinent d’alcalde i president de l’àrea de Ciutadania i Serveis a les Persones. Han estat quatre dels millors anys que he passat a la meva vida. Vaig fer una tasca que no havia fet mai. Vaig poder contactar i comunicar-me amb molta gent. Vaig desencallar temes pendents. Ara estem a l’oposició i hem d’actuar com a tal.
Els van oferir, sense èxit, tornar a entrar a l’executiu.
Sí, vam mantenir tres reunions i no hi va haver cap canvi entre la primera i l’última. El que deien era que, per lluitar contra l’extrema dreta, el millor era que estiguéssim els tres partits d’esquerres junts. Això representava divuit regidors, però només catorze amb responsabilitats i els quatre restants, cap. Si tinguéssim deu o onze regidors de Vox, ho entendríem, però no és el cas. Abans de les eleccions, van dir que estaven contents amb nosaltres, que havíem compartit vuit anys, que volien continuar, però les coses van canviar. Si els tres partits grans ens haguéssim unit al govern, només hi hauria hagut a l’oposició un regidor de Ciutadans, un del PP i un de Vox. Si tens una oposició de tres persones, no tens oposició. Nosaltres vam proposar refer el pacte que ja teníem si havia funcionat bé, però ells es mantenien en la lluita contra l’extrema dreta. L’única explicació que hi vam trobar és que no volien oposició, perquè possiblement l’alcaldessa es vol jubilar i és més fàcil fer canvis si no tens oposició. Vam parlar amb Esquerra i els vam proposar fer oposició junts, però van decidir entrar al govern.
Quin tipus d’oposició fan?
El meu tarannà és dialogant i negociador. He estat negociador del conveni provincial de transports durant 40 anys. Però hi ha moments en què et fan dubtar de quina manera actuar. Ells volen, per exemple, que en els plens no hi hagi res. Existeixen les comissions informatives que es fan la setmana abans del ple i insisteixen que, si hi ha cap dubte o qualsevol cosa, se’n parli abans. El que seria normal és que en el ple es pogués explicar el que hi ha, que es respongués el que es volgués i que la ciutadania se n’assabentés. Hi ha hagut plens que han durat 17 minuts.
Com haurien de ser els plens?
Vam cometre un error. Teníem un reglament orgànic municipal, un ROM, que tots els grups vam modificar, i es va fer un ple tan restrictiu que ja s’han hagut de modificar els horaris. El temps de resposta ha passat d’un a tres minuts. Després, la participació ciutadana és fora del ple i amb condicionaments molt difícils. Els plens haurien de ser més oberts, no tan restrictius. Es tornarà a revisar el ROM, que és un procés llarg. Hi ha moltes coses a solucionar per donar-hi més fluïdesa. M’agrada que la gent participi i participar.
Quins temes creu que s’haurien d’abordar aquest mandat?
No ens podem queixar de la seguretat, però tenim una mancança d’efectius. El que seria òptim són dos policies per cada 1.000 habitants, segons els experts. Si som uns 26.000 habitants, la xifra és 52 i en tenim 41. Hi ha moments en què, si hi afegeixes baixes i vacances, la plantilla no arriba. La sensació d’inseguretat que té la gent es deu al fet de no veure patrulles pel carrer. No és una ciutat conflictiva, però té el seu tarannà. Una altra cosa que fa falta és una nova comissaria de la policia local. Un altre tema clau és l’habitatge, que no només afecta Santa Perpètua. L’accés dels joves a l’habitatge s’ha de mirar. A més, hem de defensar la residència pública. N’hi ha dues de privades, però cap de pública. Un 25% dels ciutadans tenen més de 65 anys i un 14% dels quals, més de 80. És trist que hagis d’anar a una residència, abandonar casa teva i, a més, fora del teu poble. És un tema que depèn de la Generalitat. Soc membre del Consell de la Gent Gran del PSC i una de les coses que vol fer el grup dels socialistes és posar-ne en marxa, perquè no s’ha fet. Pel que fa a la neteja, tot és millorable i sembla que hi haurà modificacions.
Què es farà?
El que era regidor de Medi Ambient el mandat passat va aconseguir una subvenció de la Diputació de 500.000 euros per posar contenidors intel·ligents. Va ser a finals del 2022 i tenim de termini fins al 2025 per implantar-los. Esperem que estiguin en marxa l’any que ve i que no es perdi la subvenció.
Vostè va dir que Santa Perpètua ha de ser una ciutat viva i que ha d’ocupar el lloc que li pertoca més enllà de l’Eix Riera de Caldes. En quin sentit?
Quan parlem de Santa Perpètua, parlem d’aquest entorn, i crec que no hauria de ser així. Santa Perpètua s’ha d’obrir més i no ha de ser dependent de l’Eix Riera de Caldes. Està situada al món, a Catalunya, a la província de Barcelona, al Vallès Occidental, i aquí estem tancats en un espai que sembla que sigui el de confort. No diria que som una ciutat dormitori, però gairebé. Crec que ens hem d’obrir més, fer més participació.
Com?
Hi ha projectes que s’haurien d’analitzar i estudiar. Quan es fa un projecte, no s’analitza bé. Vam fer una inversió al Vapor Arañó amb un pressupost que es va excedir quasi en un 30%. Crec que l’assistència és poca i no n’estem traient profit. És complicat. S’ha d’analitzar la realitat del poble amb gent experta per veure què es pot fer. Hi ha mètodes per fer que la gent conegui la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia