Política

pròxim orient

Hezbol·là confirma la mort del seu líder, Hassan Nasral·là, en els atacs israelians a Beirut

El succés havia estat reivindicat prèviament per Israel i marca una perillosa escalada del conflicte

L’exèrcit israelià no afluixa i manté els bombardejos contra la capital libanesa

El partit-milícia xiïta libanès Hezbol·là ha confirmat aquest dissabte a la tarda la mort que qui ha estat el seu líder durant més de tres dècades, Hassan Nasral·là, durant un bombardeig israelià a Beirut divendres, tal com havia avançat a primera hora del matí Israel.

En el comunicat, el partit-milícia libanès no fa referència a qui succeirà Nasral·là ni com respondrà a la mort de qui ha estat el seu secretari general durant 32 anys. Sí que diu, però que això no és el final i que continuarà la batalla contra Israel “en suport a Gaza i Palestina, i en defensa del Líban i del seu poble ferm i honorable”.

La mort de Nasral·là suposa un cop molt dur per la poderosa milícia xiïta libanesa i una escalada molt perillosa del conflicte perquè amenaça d’involucrar l’Iran. El règim de Teheran fins ara no havia mostrat massa interès a involucrar-se a la crisi, però aquest dissabte el líder suprem de l’Iran, Ali Khamenei, ha dit que estan estudiant una resposta.

Nasral·là va morir en un atac “selectiu” aquest divendres contra el quarter general soterrani de Hezbol·là, situat sota un edifici residencial a la zona de Dahieh de Beirut, segons ha informat l’exèrcit israelià en un comunicat publicat a primera hora del matí i recollit per Efe, on s’afegeix que el líder de Hezbol·là va morir juntament amb el comandant del front sud, Ali Karki, i altres alts càrrecs del grup patrocinat per l’Iran que assistien a una reunió.

Des d’una habitació de Nova York

L’exèrcit israelià va llançar aquest atac tan sols uns minuts després que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, s’hagués dirigit a l’Assemblea General de l’ONU a Nova York. El mandatari israelià, que va avançar el seu vol de tornada a Tel-Aviv, va donar l’ordre d’atac contra la capital libanesa des d’una habitació d’hotel a Nova York, el moment del qual ha estat immortalitzat amb una fotografia que ha publicat l’oficina del Primer Ministre d’Israel. A més, d’ell, segons s’observa en la fotografia, a l’habitació també hi havia el secretari militar i el cap de gabinet de Netanyahu.

A banda de l’atac a la capital libanesa, l’exèrcit israelià continua bombardejant dia i nit altres punts del país, acarnissant-se especialment amb el sud del Líban, en el marc de la major i més letal operació militar llançada per Israel contra el país veí en tres dècades. Una campanya bèl·lica que des de la intensificació de les operacions, dilluns passat, deixa ja més de 700 morts, 1.800 ferits i desenes de milers persones desplaçades per les bombes.

Creix el temor a una incursió terrestre

La intensificació dels atacs aeris alimenta els temors a una incursió terrestre al Líban. L’exèrcit israelià continua acumulant tancs a la frontera nord i aquest dissabte ha mobilitzat tres batallons de reservistes, que se sumen als dos cridats a files a principi d’aquesta setmana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia