Política

Antonio Ávila

Cap de l’oposició a Cassà de la Selva (PP)

“Podem dir el que vulguem, però el meu vot no canvia res”

“De jove m’agradava Jordi Pujol, però no hi havia tanta política separatista. Pujol mirava pels catalans, els de dretes i els d’esquerres”

“Estic aprenent cada dia. Vas a escoltar el que ells diuen i jo no tinc informació. I si ells m’ho diuen, m’ho he de creure”

La gent que no té lloc a casa seva, no sé com s’ho farà amb el porta a porta. Per mi, serà un fracàs

Antonio Ávila i Barrios és un dels set regidors que té el PP a la demarcació de Girona. A causa del pacte entre Més Cassà i Junts –15 regidors de 17–, a l’oposició de l’Ajuntament de Cassà de la Selva només hi ha el regidor del PP i el del PSC, Marià Montsuñer, que va estar en l’equip de govern en l’anterior mandat fruit del pacte amb Junts i que el 1999 havia estat el cap de llista dels populars. Ávila (Sant Gregori, 1974) és autònom, té una empresa de petites i mitjanes reformes i havia treballat en l’hostaleria, en la construcció i com a pintor. Reconeix que la festa de presentació de la candidatura, on ell mateix va cantar –és vocal del grup de rumba Sonavi– en un acte a la plaça de la Coma abans de les municipals, va ser decisiu perquè pogués entrar de regidor a l’Ajuntament [263 vots i el 6,27% dels sufragis, l’any passat]. A les comarques gironines, només a Calonge i Sant Antoni el PP és a l’equip de govern, amb Alberto Mas. El PP també té representants a Girona, Blanes, Roses, Castelló d’Empúries i Caldes de Malavella.

Com és que es va presentar com a cap de llista pel PP?
Va ser tot molta casualitat, sort. Jo tinc un conegut que era del PP de Palamós i un de Calonge. Van venir al desembre o al gener [del 2022] i em van oferir presentar-me a Cassà pel PP. A casa sempre hem sigut socialistes i de jove m’agradava Jordi Pujol, però no hi havia tanta política separatista. Era un senyor que mirava pels catalans, tant de dretes com d’esquerres, i el que lluitava pels interessos del catalans, que és el que s’ha de fer. Tinc molta cosa de dretes, i la gent et fa ser de dretes. Quan m’ho van oferir, feia una mica de por, pels teus pares, per la teva dona, pels teus fills. És un poble, la gent és molt separatista, la gran majoria. És així. Jo duia el bar dels jubilats i ningú sabia com era jo. Però no te n’has d’amagar.
Al final es va decidir? Pensava que entraria de regidor?
Jo, sí. Em moc pel poble. He tingut un grup de rumba, Sonavi, i era el cantant, i a part de tenir un parell de bars, un pub, soc conegut, i jo creia que pensant en amics i coneguts tindria possibilitats. Ningú donava un duro per mi. Sense cap publicitat...
No van penjar cartells?
Vaig fer la presentació. Se’m va ocórrer, per atreure gent, convidar en Toni Cayena, que és un gran cantant de rumba de Platja d’Aro. Com que jo canto, ell va venir i vam muntar una festa.
Va ser al migdia, la festa?
Sí, sí, al migdia, un concert de rumba i la presentació de la candidatura. Jo vaig pensar que si era per parlar de política vindrien quatre gats. Al final, vam emplenar la plaça de la Coma i vaig explicar el meu programa.
Quin era el programa del PP a Cassà de la Selva?
Una cosa que he deixat molt clara: jo soc afiliat, però mai m’han dit el que he de dir. Jo vaig posar en el programa el que a mi em va semblar en el poble i per al poble i per als cassanencs i cassanenques.
Què recorda que va posar?
Vaig posar el que trobo a faltar. Jo soc més natural, no estava a l’Ajuntament i ja se sap que els polítics són tots iguals. En el programa hi portava parcs de fusta per als nanos, més neteja, més seguretat. Sabia que els policies de Cassà, una vegada sortits de l’acadèmia, se’n van a altres pobles perquè els hi ofereixen més. També hi vaig posar pipicans, que no es poguessin tirar petards dins el nucli urbà. Potser els polítics parlarien de pisos socials, de bullying, de serveis socials... Jo vaig posar cosetes més simples.
Això i la seva personalitat li han permès ser regidor?
Jo porto aquí tota la vida. Parlava amb algun empresari i em deia que quan surt un camió de l’empresa el carril bici li passa just pel davant. I això un ajuntament no ho escolta, i al final l’empresari se n’anirà al polígon d’un altre poble. Vas parlant amb la gent i et guanyes [la confiança de] el del bar, el paleta a qui triguen molt a donar-li un permís d’obra, la gent amb discapacitat... Te’ls guanyes.
Va treure 263 vots [10 més que el PSC] i sense fer propaganda.
Vam fer uns flyers i els vaig anar a repartir mentre anava a passejar la gossa, a 2/4 de 7 del matí, i anava bústia per bústia. Em van ajudar quatre nois i quatre noies. I vam penjar cartells en 18 fanals, els vam penjar la meva dona, el meu fill i jo amb una escala i el meu cotxe.
Com li va l’experiència de ser regidor?
A l’oposició, som en Marià [Montsuñer] i jo. Som residuals. Som dos i ells quinze [8 regidors de Fem Cassà i 7 de Junts]. Al final, sí que és veritat que m’han fet una legislatura molt fàcil, i estic aprenent molt. Podem dir el que vulguem, però el meu vot no canvia res.
L’han escoltat o li han acceptat algun consell?
Sí que és cert que de tot el que portava jo en el programa estan fent coses, com ara més per a la gent gran, s’estan arreglant carrers, l’enllumenat. La neteja s’ha de millorar.
Ara començarà el porta a porta [l’1 de desembre]. No li agrada?
Estem sancionant gent perquè venen d’altres pobles dels voltants a llençar aquí les deixalles [l’Ajuntament ha sancionat recentment 27 persones]. Ve gent que al seu poble fan el porta a porta.
Milloraria el sistema actual o el canviaria?
Al final, en això dels contenidors als veïnats es farà un tancat amb targeta. La gent que no té lloc a casa seva no sé com s’ho farà. Per mi, serà un fracàs. La prova és que ve gent d’altres pobles a llençar la brutícia aquí.
Què milloraria de Cassà?
El que sí que és veritat és que, de l’any que porta aquest govern, no puc dir res dolent. No per estar a l’oposició puc dir res dolent. Estan intentant fer les coses com més bé millor. En el pressupost hi ha coses que no estaven previstes. Estan intentant fer una mica més de neteja, més de seguretat, més parcs, i intentar que el comerç vingui a Cassà.
L’equip de govern té 15 regidors, cosa que no és gaire habitual, i a l’oposició en són dos. Què poden fer?
Personalment estic aprenent cada dia, perquè, total, vas a escoltar el que ells diuen i jo no tinc la informació. I si ells m’ho diuen, m’ho he de creure. És un temps per aprendre. Jo soc autònom. Treballo deu hores al dia i m’aixeco a 2/4 de 7 del matí. És molt complicat seguir tot el que passa. Em preparo la informació, però anar a l’ajuntament m’és molt complicat.
A la demarcació de Girona ser del PP és una feina dura?
La gent m’ha sorprès gratament perquè, indiferentment dels ideals, tothom m’ha tractat com a Antonio Ávila, a mi m’han tractat molt bé. M’ha sorprès gent que m’ha dit que segueixi així, gent que no m’ho esperava que m’ho digués. Per tot el que està passant al país, la gent està canviant una mica la ideologia per inseguretat. M’agrada l’experiència, però no voldria ser polític professional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia