Política

guerra a europa

Rutte visita Kíiv en el seu primer viatge com a secretari general de l’OTAN

El nou secretari general de l’Aliança Atlàntica reafirma des de la capital ucraïnesa el seu compromís amb Ucraïna

El nou secretari general de l’OTAN, el neerlandès Mark Rutte, ha visitat aquest dijous Kíiv, la capital ucraïnesa, on s’ha reunit amb el president del país, Volodímir Zelenski, en el seu primer viatge com a màxim responsable de l’Aliança Atlàntica, després que l’1 d’octubre passat hagués assumit oficialment el càrrec.

En una roda de premsa conjunta, Rutte ha reafirmat el seu suport a Ucraïna, una qüestió que en la seva primera compareixença com nou líder de l’Aliança Atlàntica ja va identificar com una de les màximes prioritats del seu mandat. En aquest sentit, l’exprimer ministre dels Països Baixos ha assegurat que Ucraïna acabarà sent un membre “de ple dret” de l’OTAN i ha reiterat que el seu camí cap a l’Aliança Atlàntica és “irreversible”. “Rússia aquí no hi té res a dir ni té dret a veto”, ha assenyalat.

Interrogat sobre si considerava que en la pròxima reunió dels aliats d’Ucraïna a Ramstein (Alemanya) el pròxim 12 d’octubre, convocada a escala de líders pel president nord-americà, Joe Biden, aprovaran que Ucraïna pugui usar míssils occidentals de llarg abast contra objectius militars en territori rus, Rutte ha dit que “el dret internacional està de part d’Ucraïna” i l’exercici del seu dret a defensar-se “no acaba a la frontera”. “L’únic país que ha travessat les línies vermelles és Rússia amb l’inici d’aquesta guerra”, ha apuntat. L’exprimer ministre dels Països Baixos també ha destacat que Moscou està lliurant una guerra il·legal. “Atacar caces i míssils russos abans que puguin ser utilitzats contra la infraestructura civil d’Ucraïna pot ajudar a salvar vides”, ha afirmat Rutte. En qualsevol cas, el nou secretari general de l’OTAN ha recordat que “correspon a cada aliat determinar el seu suport a Ucraïna”, quines restriccions imposen sobre les armes que entreguen a Ucraïna, i no a l’OTAN.

Al seu torn, Zelenski ha insistit en la petició als seus aliats occidentals que l’autoritzin a atacar amb el seu armament objectiu en territori rus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia