Política

política

L’informe forense de Picornell confirma que va ser torturada abans de morir

L’informe forense de la sindicalista Aurora Picornell confirma que la seva mort va ser violenta. Les conclusions revelen tres trets en diferents punts del cap i cops per tot el cos. El text ha estat presentat per l’Associació de Memòria de Mallorca a la causa judicial contra el president del Parlament balear Gabriel Le Senne, investigat per delicte d’odi.

L’associació ha adjuntat l’informe per demostrar que Picornell va ser una víctima del franquisme, condició que l’advocat del president ha intentat negar. Les conclusions de l’informe detallen fractures als braços i a les cames que denoten que la víctima va ser torturada abans de ser afusellada.

La causa contra Le Senne es va obrir després que trenqués i escampés per terra una foto d’Aurora Picornell i les germanes Antònia i Maria Pascual, afusellades totes tres la Nit de Reis del 1937 al cementiri de Manacor. Els fets van passar el 18 de juny durant el debat al Parlament balear sobre la derogació de Llei de memòria democràtica, una proposta de Vox, el partit de Le Senne. La fotografia estripada era a la tapa de l’ordinador portàtil de la socialista Mercedes Garrido.

La mort de Picornell és un símbol de repressió franquista a Mallorca. La noia va ser la responsable de l’organització de dones del partit comunista a les Illes Balears després de la proclamació de la Segona República i es va convertir en un símbol de les idees progressistes. El seu cos va ser trobat a finals del 2021 a la fossa del cementiri de Son Coletes, a Manacor, juntament amb el d’altres sindicalistes afusellades conegudes com Les Roges del Molinar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia