Política

Política

L’exregidora Helena Solà aspira a convertir-se en la primera presidenta d’ERC

La seva candidatura, amb Alfred Bosch com a número 2, és contrària a la política pactista amb el PSC dels darrers anys

Si guanya la candidatura impulsada per l’exconseller d’Acció Exterior Alfred Bosch, ERC tindrà la primera presidenta de la seva història. Helena Solà, exregidora de Cerdanyola del Vallès, ha assegurat avui que seria un “honor” però ha volgut posar sobre la taula que és una “anomalia que demostra que encara hem d’avançar molt com a partit i com a societat”. “Vull ser la primera dona per trencar motlles”, ha dit, tot i que tant ella com Bosch han insistit que la seva candidatura, batejada amb el nom de Foc Nou, té altres elements diferenciadors, sobretot la seva oposició als pactes amb els socialistes que ERC ha tancat en els darrers anys.

De fet, l’aspirant a presidenta d’ERC ha criticat durament que la formació hagi donat la clau de la Generalitat a un president “del 155” i ha assegurat que als membres del seu equip els uneix “la ràbia” i la “vergonya” per uns fets que han “tacat” les sigles d’ERC. “Es parla molt de la clau de caixa, que està per veure què passarà, però el que és un fet és que hem estat nosaltres, ERC, qui ha donat la clau de la més alta institució catalana, la Generalitat, a un president del 155”, ha lamentat durant el seu discurs Solà, actualment mestra d’educació primària i llengua anglesa en una escola pública. En tot cas, informa l’ACN, preguntada per si ERC trencaria els pactes actuals amb el PSC si Foc Nou dirigeix el rumb del partit, Solà ha avançat que no rebentaran l’acord. “El que farem és fiscalitzar-lo i fer-lo complir”, ha apuntat. L’exconseller i exlíder d’ERC al Congrés i a l’ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, ha anat un pas més enllà: “El PSC, que es prepari, si s’ha fet un pacte s’ha de complir i, si no, s’acabarà aquesta relació, som bona gent, però no som babaus”, ha avisat.

Foc Nou es presenta com l’aposta per l’“autèntica regeneració”. La candidatura defensa que son les persones que poden impulsar-la perquè no tenen càrrecs organitzatius “ni motxilles a la direcció” i perquè representen “la militància que vol un cop de timó davant un cicle esgotat”. Asseguren que cal superar l’“etapa antirrepresiva sense servituds” però tampoc “victimismes” i prometen “fet net amb contundència de les males pràctiques que han transcendit”, en al·lusió als cartells ofensius sobre els Maragall, i prioritzar tant la independència com la justícia social. Per aconseguir aquesta darrera fita, defensen una solució negociada al conflicte via referèndum però deixen clar que “en cap cas” renuncien a la unilateralitat.

Si Foc Nou s’imposa al Congrés Nacional que Esquerra celebrarà el proper 30 de novembre, Alfred Bosch serà el nou secretari general del partit. En un comunicat, la formació explica que, amb el número tres, Gabriel Fernández, impulsaran una “fórmula de lideratge compartit”. La candidatura està formada per 24 candidats, la meitat dones, i pretenen ser “un reflex del mon municipalista, de les bases reals del partit i de les seves seccions locals a tot el país”.

El gruix de l’experiència política de Solà és a Cerdanyola del Vallès, on ha estat portaveu del grup municipal d’ERC a l’ajuntament del 2011 al 2023, i, del 2016 al 2019, primera tinenta d’alcaldia i regidora de Cultura, Qualitat urbana, Comerç, Promoció Econòmica i Turisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia