Política
Els barcelonins decidiran com s’inverteixen 30 milions del pressupost municipal
Comença la segona experiència de pressupostos participatius, per al període 2024-2027, que es desenvoluparà a través de la plataforma Decidim
Els ciutadans de Barcelona podran decidir com s’han d’invertir 30 milions d’euros del pressupost municipals en projectes d’inversió als disctrictes durant els propers quatre anys (2024-2027). L’Ajuntament de Barcelona ha convocat la segona edició dels Pressupostos Participatius, un procés de participació ciutadana que es farà mitjançant la plataforma digital decidim.barcelona i durarà fina al mes d’abril.
Els pressupostos participatius de Barcelona permeten als veïns proposar, prioritzar, votar i, en definitiva, escollir, projectes d’inversió a cada districte perquè l’Ajuntament els executi. Els objectius d’aquesta edició són, segons el regidor d’Educació Persones Grans i Particpació, Lluís Rabell, reforçar la participació a nivell de ciutat i enfortir-la als districtes, garantir una participació universal i inclusiva al llarg del procés, enfortir la resposta tècnica als projectes, i millorar-ne també l’execució.
Així doncs, en aquesta nova edició, els debats i la recollida de propostes dels projectes està prevista per aquesta tardor, concretament entre els mesos d’octubre i novembre, durant els quals la ciutadania podrà realitzar propostes de projectes d’inversió. Es preveuen debats presencials a tots els districtes, i participació digital a la plataforma digital decidim.barcelona per anar concretant i definint les propostes, així com la intervenció tècnica per part de l’Ajuntament per avaluar i ajustar els projectes per tal que siguin executables i factibles.
En aquest sentit, s’acceptaran projectes que compleixin una sèrie de requisits que permetin que, efectivament, es puguin executar en el període establert, és a dir dins d’aquest mandat municipal. En concret, les propostes hauran de ser projectes d’inversió viables i de competència municipal. També hauran de complir el requisit de ser propostes d’interès general i públic amb un àmbit d’incidència de districte. Els projectes proposats hauran de ser finalistes, actuacions estructurants, amb criteris de sostenibilitat i no podran ser contraris a programes, plans o projectes urbanístics ja aprovats.
Així doncs, els tipus de projectes que poden formar part dels pressupostos participatius es distribueixen en tres categories: millora de l’espai públic, millora d’equipaments municipals i adquisició i rehabilitació de béns.
La distribució dels 30 milions d’euros previstos per als pressupostos participatius s’ha fet de forma equitativa per districtes i barris tenint en compte diferents criteris com pot ser la renda, el nombre d’habitants o la superfície del districte. Per tant, cada districte rep entre 2 milions i 3,6 milions.
El carril bici de plaça Catalunya
El 2020 es van presentar unes 2.000 propostes, de les quals es van seleccionar 200 per ser votades. Dels 76 projectes escollits, 72 s’han executat o estan a punt d’acabar-se, segons ha detallat Rabell, que ha destacat el fet que la irrupció de la pandèmia va endarrerir l’execució d’alguns projectes. Així, n’hi ha 4 que no s’han executat ni s’executaran principalment per raons tècniques que impedeixen l’execució.
D’altra banda, n’hi ha alguns que no s’han executat per les circumstàncies, però que l’Ajuntament no descarta executar més endavant. És el cas del carril bici de la plaça de Catalunya. Rabell ha dit que el projecte no s’ha dut a terme perquè està “a expenses” de com quedarà la plaça un cop acabades les intervencions de la reforma de la Rambla. Així, ha dit, el projecte “pot ser reconsiderat o repescat” però haurà de tenir concordança i continuïtat amb com quedi la mobilitat a la zona un cop acabada la reforma..