Política

política

ERC portarà de nou a votació la necessitat d’un referèndum

Ho presentarà com una de les propostes de resolució en el debat de política general, a risc que el Parlament ho tombi per primer cop en molts anys

Les mocions republicanes volen evidenciar que “guanyant sobiranies” s’avança cap a la independència

ERC plantejarà de nou la defensa d’un referèndum d’autodeterminació com a millor eina per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat, i figurarà així com una de les propostes de resolució que durà a votació en el debat de política general que s’inicia demà al Parlament. Així ho ha anunciat aquest migdia la secretària general adjunta, Marta Vilalta, que també ha avançat que el text defensarà la via democràtica de manera genèrica, i reclamarà així mateix un “compromís explícit” per la implementació total de la llei d’amnistia. La republicana ha admès que, a diferència dels últims anys en què el Parlament ja ha aprovat propostes similars -l’any passat, sense anar més lluny- aquesta vegada no hi ha majoria independentista i per tant la moció pot ser rebutjada fins i tot en el cas que Junts -amb qui no han negociat de moment presentar cap proposta conjunta, tot i que, un cop desveli cadascú les seves, no descarta fer-hi transaccions- la voti a favor, fet que tampoc pot assegurar. “No canviarem el nostre posicionament en funció de les majories que hi hagi al Parlament”, ha justificat Vilalta, que ha recalcat que el seu propòsit en el conjunt de les propostes de resolució presentades serà “evidenciar que guanyant sobiranies s’avança cap a la sobirania plena, cap a la independència”, i ha desitjat que Junts no vulgui fer oposició al president Salvador Illa durant el debat atacant els republicans.

En el mateix sentit, ERC també presentarà mocions per blindar el suport del Parlament a la sobirania financera pactada en l’acord d’investidura amb el PSC, un text en què confia trobar una “majoria àmplia i valenta” perquè és una “prioritat de país”. Igualment, destaca una altra proposta que defensa que la Generalitat entri en la governança de l’aeroport del Prat, en la línia també de l’acord subscrit amb el PSC, o un altra que reitera el rebuig al transvasament de l’Ebre i a algunes línies de molt alta tensió. Els republicans també demanaran que s’apugin els impostos al joc per tombar definitivament el Hard Rock, que s’aprovi ja l’impost als vaixells de cruer, que es recuperi la llei catalana de lloguers de temporada o que es destinin més recursos al Consorci de Normalització Lingüística per fer front a la demanda ara insatisfeta de cursos perquè adults i nouvinguts aprenguin el català.

Tret de sortida formal al 30è congrés nacional

L’executiva d’ERC convocarà formalment aquesta tarda el 30è congrés nacional del partit, que tindrà el punt culminant en la jornada electoral prevista per al 30 de novembre. A partir d’avui, i fins dilluns vinent, s’obrirà el termini per a la presentació de precandidatures, que es proclamaran oficialment el dia 15, i que seran quatre segons s’ha anunciat fins ara, si no hi ha cap sorpresa d’última hora. A partir del mateix 15 d’octubre totes elles tindran un mes per recollir els avals necessaris, ni més ni menys que un 5% del total de la militància, amb la qual cosa la xifra mínima necessària voltarà les 400 signatures. Totes les precandidatures que superin aquest llindar tindran dret a participar en la votació, per a la qual la campanya electoral interna s’allargarà entre el 16 i el 29 de novembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia