Política

Estats Units

Trump ha mantingut el contacte amb Putin després de perdre la presidència dels EUA

Un dels descobridors de l’escàndol ‘Watergate’, Bob Woodward, explica que l’expresident dels EUA va facilitar en secret tests de Covid al seu homòleg rus per a ús personal

El llibre del veterà periodista també revela alguns moments de gran tensió nuclear entre els Estats Units i Rússia per la guerra a Ucraïna i la complexa relació de Biden amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu

El veterà periodista nord-americà Bob Woodward, ha animat el final la recta final de la campanya amb la publicació d’un llibre, War, que treu a la llum algunes intimitats del candidat presidencial republicà, Donald Trump, i de l’actual mandatari, el demòcrata Joe Biden.

Woodward, que va ser un dels descobridors de l’escàndol que va fer caure el president dels Estats Units Richard Nixon, el cas Watergate, revela que Trump ha mantingut la relació personal amb el president rus, Vladímir Putin, en els últims quatre anys. Segons un assistent anònim de l’expresident citat al llibre, aquest li va ordenar que s’allunyés de la seva oficina a la mansió de Mar-a-Lago, a Florida, perquè anava a fer-li una trucada a Putin a principis d’aquest 2024. Segons aquesta font, Trump podria haver parlat amb el president rus fins a set vegades després d’abandonar la Casa Blanca el 2021.

El llibre, que sortirà el proper 15 d’octubre però ha estat avançat en part avui per alguns mitjans nord-americans, també assegura que el 2020, quan encara era al poder, l’expresident va enviar a Putin tests de Covid-19 per al seu ús personal. Segons Woodward, Putin, que estava atemorit pel virus, va acceptar el regal però li va demanar a Trump que no ho fes públic. “No vull que ho diguis a ningú perquè la gent s’enfadarà amb tu, no amb mi”, va argumentar.

L’autor del llibre conclou que l’actual candidat republicà és pitjor que Nixon. “Trump va ser el president més imprudent i impulsiu de la història nord-americana i està demostrant el mateix caràcter com a candidat presidencial el 2024”, apunta.

Màxima tensió nuclear

El treball també relata algunes de les escenes que han passat rere les bambolines de la Casa Blanca durant el mandat del president Biden, que ha mantingut relacions complicades tant amb el mateix Putin com amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu.

Poc després de la invasió russa d’Ucraïna, Biden va comentar als seus assessors a la sala Oval que “aquest fotut Putin” és “malvat”. “Estem tractant amb la personificació del mal”, va reblar. Segons Woodward, la intel·ligència nord-americana va aconseguir proves concloents que Putin planejava envair Ucraïna abans que comencés la guerra gràcies, entre altres, a una font a l’interior del propi Kremlin.

El periodista explica que Biden va confrontar Putin amb aquesta informació d’intel·ligència en dues ocasions al desembre de 2021, abans de l’inici de les hostilitats. Primer, en una videoconferència i després en el que descriu com una “trucada calenta de cinquanta minuts” que es va escalfar tant que Putin va brandar el risc d’una guerra nuclear “en un to amenaçador”. A això, Biden li va respondre que “és impossible guanyar” una guerra nuclear.

Però el moment més tens va arribar pocs mesos després de la invasió, cap al setembre de 2022, quan els informes d’intel·ligència van alertar que Putin estava tant nerviós pel curs de la seva “operació militar especial” a Ucraïna que es plantejava utilitzar armes nuclear tàctiques. En aquest context, el secretari de Defensa nord-americà, Lloyd Austin, va mantenir una conversa telefònica amb el seu homòleg rus, Sergei Xoigú, on l’avisava que, si donaven aquest pas, els Estats Units “reconsiderarien” tots els límits que mantenien en el conflicte. Dos dies després, Xoigú va tornar a parlar amb Lloyd i va acusar Ucraïna de voler utilitzar una “bomba bruta” contra Rússia, en el que semblava un pretext per a l’utilització de les seves armes nuclears. El cap del Pentàgon va respondre que no se’l creia i va advertir-lo que no ho fes. Segons un alt funcionari del departament de Defensa, Colin Kahl, aquest va ser “probablement el moment de més tensió en tota la guerra”.

Desacords amb Netanyahu

Biden també ha mantingut una relació complicada amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, per l’escalada de tensió al Pròxim Orient en els mesos posteriors a l’atac terrorista de Hamàs del 7 d’octubre de 2023. Segons Woodward, en una conversa privada amb un dels seus associats aquesta passada primavera, el president nord-americà es va referir al mandatari israelià amb termes com “aquest fill de puta, Bibi Netanyahu, és un mal tipus”. I és que si bé en públic mantenia el seu ferm suport a Israel, la seva frustració amb Netanyahu no ha parat d’augmentar a mesura que el conflicte s’ha fet més gran. “És un fotut mentider”, ha arribat a dir de Netanyahu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia