Política

europa

Itàlia envia a Albània un primer grup de demandants d’asil

Un vaixell de l’armada italiana salpa del port de Lampedusa cap a la localitat costanera albanesa de Shëngjin

Les autoritats italianes han iniciat aquest dilluns el trasllat de demandants d’asil a Albània, país amb el qual van pactar l’obertura de centre d’acollida des d’on esperaran que es tramitin les seves sol·licituds. Un vaixell de l’armada italiana ha salpat del port de l’illa de Lampedusa en direcció al centre instal·lat a la ciutat costanera de Shëngjin, al nord-oest d’Albània, on hi ha previst que arribi aquest dimecres, informa la premsa italiana.

El govern de la primera ministra Giorgia Meloni ja va anunciar la setmana passada que els centres estaven preparats per començar a acollir immigrants rescatats al Mediterrani i que l’inici de les operacions era imminent.

Les autoritats italianes i albaneses van signar l’acord per a l’obertura d’aquests centres el novembre de 2023, fet va provocar les crítiques de les organitzacions de defensa dels drets humans, com ara les Nacions Unides (ONU) que qüestionen si Albània –país que no és membre de la UE– pot oferir una protecció suficient als demandants d’asil.

L’organització no governamental Amnistia Internacional ha reiterat aquest mateix dilluns la seva “profunda preocupació”. “En territori albanès, però sota jurisdicció italiana i europea, s’examinaran les peticions d’asil de persones migrants i es retindran les persones a l’espera de la seva expulsió i repatriació, amb una aplicació extraterritorial de la detenció administrativa”, ha lamentat l’ONG internacional.

El centre de Shengjin està subjecte a fortes mesures de seguretat perquè les persones que siguin allotjades a les seves instal·lacions no puguin sortir sense autorització. A més, també s’han creat oficines per a les entrevistes a les quals seran sotmeses els migrants per iniciar l’examen de les peticions d’asil. El protocol preveu que els migrants arriben al centre de Shëngjin per fer els primers tràmits. Els demandants d’asil que passin aquests primers tràmits seran traslladats al centre de Gjadër per continuar amb la tramitació de la seva sol·licitud d’asil a l’espera de ser acceptada o denegada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia