Política

Marc Aloy i Guàrdia

Alcalde de Manresa (ERC)

“A l’anterior mandat vam plantar moltes llavors, i ara estan florint”

“Aquesta tardor tenim sobre la taula quatre projectes que són inversions de 40 milions d’euros en el seu conjunt”

“Parlem del polígon del Pont Nou, 20 milions d’euros; feia 20 anys que no teníem sòl industrial”

Al centre volem reforçar el comerç i la capitalitat comercial, la transformació de l’espai públic Tenim un focus a la plaça Sant Domènec; no és delinqüència, són addiccions [...] i sensellarisme

Marc Aloy i Guàrdia és arquitecte, va estudiar a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona (UPC). Va ser regidor d’Urbanisme del 2015 al 2019, i de Presidència del 2019 al 2020. Ocupa l’alcaldia des del 27 de juny del 2020, primer arran d’un pacte amb Junts, i el 2023 amb el PSC i Impulsem. S’ha implicat en moltes entitats, és soci d’Òmnium Cultural i del Bàsquet Manresa entre d’altres.

Com és Manresa?
És el cor de Catalunya amb tot el que implica. Té un batec de muntatge associatiu impressionant, cultural i esportiu. És una ciutat que fa la gent a través de les seves entitats; amable, on crec que es viu bé, on la mida és mitjana i podem anar a peu a tot arreu, però tenim tots els serveis i tenim un entorn natural fantàstic.
Acaben d’acollir la Fira Mediterrània. Quin balanç en fan?
Aquests darrers dies hem tingut moltíssimes visites, i és bonic quan ve la gent de fora i et diu “quina ciutat tan estupenda, tan extraordinària, tan bonica i tan activa”. La Fira Mediterrània es fa en 18 espais diferents de la ciutat, 73 espectacles, un centenar de funcions, és impressionant. És una aposta per la cultura popular que té una mirada cap al futur, que es reinventa, que t’interpel·la i que és crítica.
Valori els resultats electorals, van passar de 8 a 7 regidors.
Segurament esperàvem uns millors resultats. No esperàvem que hi hagués una participació tan baixa, que afavorís que entressin tot de grups petits, fins a cinc regidors, que si entraven els treien de les forces més grans. Esquerra Republicana aguantem, revalidem l’alcaldia, amb una distància més amplia amb la segona força de la que teníem, i som l’única gran ciutat que està en mans d’Esquerra Republicana. Veníem de ser sis ciutats més grans de 50.000 habitants, i ara som l’única ciutat. Som un petit bastió republicà a la Catalunya Central.
ERC no va tenir majoria absoluta, van haver de buscar socis. Amb Junts no es van entendre?
Aquella entesa tan gran que havíem tingut amb Valentí Junyent, no hi és amb el nou candidat que posa Junts. Durant la campanya criticava l’acció de govern. I després de les eleccions ens vam adonar que una part important dels projectes estratègics que havíem treballat conjuntament, no se’n sentia responsable i volia replantejar-ho. No vam entendre res.
Van pactar amb el PSC i Impulsem. Com rutlla?
És un pacte a tres bandes que va bé, hi ha un compromís, un bon treball en equip, cohesionat i estem fent molta feina. A l’anterior mandat vam plantar moltes llavors, i ara estan florint.
Quins són aquests projectes que estan a punt de veure la llum?
Aquesta tardor tenim sobre la taula quatre projectes que són inversions de 40 milions d’euros en el conjunt. Parlem del polígon del Pont Nou, 20 milions d’euros; feia 20 anys que no teníem sòl industrial, i vol dir que les empreses de la ciutat que volen créixer no podien fer-ho.
La transformació de centre és un altre repte?
Tenim un comerç potent, ho hem estat històricament, i teníem un espai públic que no hi donava resposta. Per tant, transformem tot el carrer Àngel Guimerà, el fem illa de vianants, amb una repercussió en tot el centre. És una inversió de 6 milions d’euros. Volem reforçar el comerç i la capitalitat comercial, la transformació de l’espai públic, sobretot pels vianants, per tant una ciutat més sostenible.
La Fàbrica nova també començarà a veure la llum?
És el tercer projecte, importantíssim, una insígnia, un símbol de la potència econòmica d’aquesta ciutat durant 80 anys. Van arribar allà 2.500 persones alhora, majoritàriament dones, tothom a la ciutat tenia algun familiar que treballava a la Fàbrica Nova. Després de la crisi del tèxtil va tancar, porta 30 anys sense un ús. El sector privat no se n’ha sortit de fer-hi un centre comercial i al final l’Ajuntament ho comprem per dedicar-ho a un pol de concentració tecnològica. Hi volem focalitzar els estudis universitaris, la UPC, que ja tenim, però que necessita més espai, el centre de formació pràctica, un espai que vinculi la formació amb l’empresa, que sigui generador de productes, un viver d’empreses, etc.
I quan estarà llesta la Fàbrica Nova?
Comencem obres ara i esperem que ja no acabin. És un recinte molt gran, 25.000 metres quadrats de superfície edificada, però són 3 hectàrees de sòl al centre de la ciutat. Hi va un parc, habitatges de protecció oficial, altres equipaments, etc. Ara comencem per l’edifici exterior, una obra que durarà 20 mesos gairebé i engeguem ja la redacció de l’interior. Aquest mandat difícilment podrem utilitzar-lo encara, és un projecte de gran envergadura.
I l’últim gran projecte?
L’Anònima, la primera fàbrica de llum de la ciutat, que des del 2014 està en mans municipals. Hi invertim 4 milions d’euros per unificar tots els serveis d’ocupació, d’empresa, d’emprenedoria, d’economia social, comerç, etcètera.
Al maig van anunciar que posarien més agents per pal·liar la sensació d’inseguretat. S’ha notat?
La seguretat és molt relativa, té dues vessants. Una és les dades; els últims informes d’Interior diu que estem 14 punts per sota de la mitjana en índex de delinqüència. Però hi ha la sensació que tenen les persones, i jo tinc la responsabilitat de fer que ningú tingui por d’anar pels carrers. En els darrers mesos hem incrementat els agents, s’ha obert la comissaria de proximitat al centre històric, hem posat alguna càmera més en punts que eren conflictius. Hem creat un grup de treball especialitzat que van de paisà, omega, i que està fent un treball molt important amb joves. Havíem detectat una problemàtica amb joves de segona generació, nascuts aquí i que estan escolaritzats, i que tenen unes actituds que a vegades acaben en violència. I fruit d’aquest treball, jo tinc la sensació que estem millorant. Sí que tenim un focus a la plaça Sant Domènec, i tenim queixes i hi ha una imatge que no és el que ens agrada donar, però que té poc a veure amb la delinqüència.
Quin és el problema?
Estem parlant d’addiccions, de consum d’alcohol, drogues i de gent que està al carrer, un factor molt important, él sensellerisme. Són no arriba a una desena de persones.
El 21,73% de la població és nascuda a fora de Catalunya. És un pol d’atracció?
Estem poc per sobre de la mitjana del país, Barcelona està al 23%. El país està canviant. A Manresa tenim 116 nacionalitats, és una torre de Babel de llengües, de cultures, de creences, de realitats diferents, i per tant necessitem reforçar totes aquelles eines que tinguem per a la cohesió social, i la llengua hi fa un paper importantíssim.
Canvien el sistema de recollida d’escombraries; porta a porta per als comerços i contenidors tancats per als veïns.
És una aposta valenta, serem la primera ciutat del país que implantarà a tota la ciutat un sistema de gestió avançat. Anem fent barri per barri, hi ha 13.000 persones a Manresa que estan reciclant i que ho estan fent molt bé. Hem passat d’un 27% a un 76% de reciclatge en contenidors tancats, cosa que és extraordinària. Estem al nivell dels municipis que ho fan millor, la setmana que ve estarem a un terç de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia