Política

Carme Salamaña

Alcaldessa de Santa Coloma de Farners (Junts)

“ No vam entendre que Independents ens deixés”

“Treballem molt i fem molts esforços, però fins que no arriba el ple no sabem què votaran els partits de l’oposició”

“L’edifici dels jutjats no es podia ubicar al polígon Mas Llorenç. Cedirem uns terrenys del carrer Doctor Trueta a la Generalitat”

Vam estar treballant dos mesos en el tipus de contracte de la piscina, però al final cal buscar solucions

Després de Susagna Riera (2019-2021), Carme Salamaña i Daranas, de 57 anys, és la segona alcaldessa de Santa Coloma de Farners des del 1979. Compagina l’alcaldia de la capital de la comarca de la Selva i un equip de govern en minoria –sis regidors de disset– amb l’empresa familiar. A les tardes, Salamaña fa d’administradora de finques i mediadora d’assegurances. Explica que la feina professional l’ha ajudat en la gestió de l’Ajuntament. Des del juny del 2023, l’equip de govern ha perdut un soci –els quatre regidors d’Independents– i ha incorporat la regidora del PSC. A l’oposició, ara hi ha Independents (4 regidors), la CUP (4) i Som-hi-ERC (3). Junts (5 regidors) va guanyar les eleccions de l’any passat amb 1.203 vots i el 28,23% dels sufragis.

Com es va gestar el pacte de govern amb Independents i per què es va trencar?
Primer de tot, el que teníem clar és que volíem arribar a entendre’ns amb la segona llista més votada. Per tant, els primers passos van ser sempre amb Independents. Al darrere, sabíem que hi havia converses d’Independents amb altres llistes i al principi tot va rutllar molt bé i ens vam entendre, però després va aparèixer el fantasma de la moció [de censura].
O sigui que van començar amb nou regidors [cinc de Junts i quatre d’Independents] i la cosa anava relativament bé?
Sí, podíem treballar junts i nosaltres teníem el costum de reunir-nos els dilluns a la tarda per debatre les coses entre nosaltres. De cop i volta, abans del ple, ens diuen que marxen. Era el dia del pressupost [18 de desembre del 2023]. Van dir: “Votem, però marxem.” No vaig entendre que marxaven de l’equip de govern i van deixar la bomba en el ple sense haver-ne parlat.
No en tenia cap indici?
Bé, hi havia hagut discussions en certes coses, però això té la seva lògica. No sempre tothom està d’acord en tot, i vas debatent les coses. A vegades tens raó i a vegades tires cap a l’altre cantó. Però, quan estàs en un equip, la qüestió és debatre les coses i tampoc dir amén a tot. Nosaltres, des de Junts, hem funcionat molt bé així i ara, amb la nova regidora del PSC [Bea Ventura] dins del pacte, funcionem igual. Les coses es debaten per trobar-hi solucions. El vot [d’Independents] va ser a favor del pressupost, la qual cosa és molt d’agrair.
Es va aprovar el pressupost, però ells van marxar?
Sí. No tindríem pressupost si no fos per ells, per la qual cosa els estem agraïts, però no vam entendre que ens deixessin en aquells moments.
Com van pactar amb el PSC?
No va ser immediat, però el que teníem clar era que volíem parlar amb ERC. Amb la CUP vèiem difícil l’entesa, perquè estem molt allunyats en certes qüestions. Ens vam intentar acostar a Som-hi-ERC, però ens van deixar clar que la seva intenció en aquells moments no era pactar sinó quedar-se a l’oposició. Al principi, era una oposició molt destructiva, però ara fan una oposició una mica més constructiva, la qual cosa s’agraeix moltíssim.
Amb sis regidors de disset, com es fa per governar en minoria un municipi de 14.600 habitants?
Treballant molt i amb molts esforços. Intentant comunicar les coses, tot i que ens diuen que no les comuniquem. La setmana que ve [dia 16], hi ha una reunió del POUM i ho presentem a l’oposició i a l’equip de govern per escoltar idees i mesures per millorar-lo [...]. Però fins que no arriba el ple, no sabem què hi votaran. Ens va passar amb la piscina [coberta]. Vam fer una taula, vam intentar mirar el tipus de contracte, vam estar negociant amb ells i, una setmana abans, un dels partits em va dir que hi votarien en contra, quan m’havia dit que segurament hi estarien d’acord. Si hem estat aquí treballant-hi durant dos mesos i la mateixa setmana del ple et diuen que hi votaran en contra... Al final, cal buscar solucions.
Com s’ha resolt l’obertura de la piscina coberta [el gener passat], que havia estat tancada un any i sis mesos?
Teníem sobre la taula fer un contracte de serveis o fer una concessió. Defensàvem la concessió perquè passem a cobrar una quantitat i deixa de tenir costos per a l’Ajuntament; amb la comissió de serveis, volia dir que estaves obert a tenir despeses i costos. La nostra idea inicial era fer una concessió a deu anys. No hi van estar d’acord la majoria dels grups de l’oposició. Vam discutir o parlar de la possibilitat de fer 5+5 [cinc anys prorrogables]. Però com que es va estroncar, vam decidir fer-ho per decret d’alcaldia. L’anterior equip de govern, d’ERC, ja havia aprovat aquesta possibilitat [la concessió].
Han fet una concessió a dos anys [a Sportgest 3000 SL]?
Sí, podem dir que n’estem molt contents. La gent n’està molt satisfeta, segons els sondejos que hem fet. La llista d’activitats s’està ampliant. Quan vam començar, vam dir que, si estàvem entre 1.200 i 1.500 socis, estaríem molt contents. Ara en tenim 1.807 [el 9 d’octubre]. El nombre màxim d’abonats havia estat de 1.900 en els millors temps de la piscina. Ara estem vorejant aquesta xifra i podem dir que ha estat un èxit.
Què més han pogut fer aquest mandat?
Ah, sí, hi hem treballat i això veurà la llum els propers dies: la cessió dels terrenys per als nous jutjats de Santa Coloma. S’hi està treballant molt activament i l’oposició ens ha dit que no hi posaria problemes.
D’això, se’n parla fa molt de temps. On es faria l’edifici dels nous jutjats?
En l’època d’Antoni Solà [alcalde entre el 1995 i el 2015 per CiU], es parlava de fer-los just allà on es va fer la Fundació Resilis o la Fundació Astres, que és una mica més avall d’on hi ha els Mossos. Toni Solà havia treballat per allà. Va arribar Joan Martí [ERC] i va canviar la situació pel polígon industrial Mas Llorenç. El problema és que la part dels solars que té l’Ajuntament al polígon no està recepcionada i encara no tenim data de recepció, per la qual cosa era inviable fer una recepció d’uns solars que no estan recepcionats [que no són de l’Ajuntament]. La primera setmana que hi vaig entrar, vaig començar a revisar l’inventari municipal per buscar una solució que no suposés una retirada de dins del poble per dues raons: perquè a Santa Coloma no hi ha transport urbà, la qual cosa dificultava l’accés als jutjats a molta gent en el seu dia a dia, i perquè posar els jutjats en un polígon industrial tampoc crèiem que fos l’escenari més adient. Vam trobar aquest solar, que ve de l’herència del geriàtric [Sant Salvador d’Horta]. Tot el patrimoni del geriàtric va passar a formar part de l’inventari municipal en el moment en què l’Ajuntament es va fer càrrec de totes les despeses del geriàtric, que són moltes. A més, l’equip de govern té la intenció en els propers anys de fer-hi inversions, en el geriàtric.
Per tant, els terrenys aquests on estan treballant per a l’edifici dels jutjats, on són?
Per ple, se n’ha aprovat la incorporació en l’inventari i ara estem pendents que s’incorporin al Registre de la Propietat per fer-ne la cessió. Els terrenys són al carrer Doctor Trueta, a 700 metres de l’edifici de l’Ajuntament, a deu minuts caminant, i a prop del cementiri.
Per tant, des que han entrat, hi ha hagut un canvi?
Sí, sí, al Departament de Justícia li va agradar molt la situació; van dir que la trobaven molt més adequada [la Generalitat va anunciar al juliol 10,2 milions d’inversió en l’equipament de Santa Coloma].



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia