Política

europa de l’est

El ‘Sí’ guanya el referèndum moldau sobre l’ingrés a la UE

La presidenta denuncia una interferència estrangera i Rússia parla de manipulació i interrogants

El ‘Sí’ a l’ingrés a la Unió Europea ha guanyat el referèndum moldau amb el 50,46% dels vots després de l’escrutini del 100% de les paperetes, segons ha informat aquest dilluns la Comissió Electoral Central (CEC) d’aquesta antiga república soviètica.

D’acord amb la CEC, el 49,54% dels votants van rebutjar incloure l’adhesió a la UE com a objectiu nacional en la Constitució moldava.

La CEC ha indicat que els resultats definitius del referèndum han de ser confirmats pel Tribunal Constitucional.

La presidenta parla d’interferències

Després del començament de l’escrutini, que donava una clara victòria als adversaris de l’ingrés de Moldàvia a la UE, la presidenta moldava, l’europeista Maia Sandu, que es va imposar en els comicis presidencials celebrats simultàniament amb el referèndum, va denunciar frau.

“Tenim proves i informació que un grup criminal es proposava comprar 300.000 vots. Això és un frau sense precedents l’objectiu dels quals és comprometre la democràcia. El seu objectiu és sembrar la por i el pànic en la societat”, va dir la presidenta en una breu compareixença davant els mitjans.

Sandu, que el pròxim 3 de novembre haurà de mesurar-se en segona volta amb el prorús Alexandr Stoianoglo, va subratllar que “igual que els últims mesos, la llibertat i la democràcia a Moldàvia han estat objecte d’atac sense parangó”.

“Grups criminals, associats amb forces estrangeres, van atacar el nostre país amb mentides i propaganda (...) No deixarem de defensar la llibertat i la democràcia. Esperarem els resultats definitius i tornarem amb solucions”, va afegir.

Rússia denuncia manipulació

Per la seva banda, Rússia ha declarat avui que els resultats dels comicis presidencials i el referèndum sobre l’ingrés a la Unió Europea celebrats el diumenge a Moldàvia presenten “anomalies” i susciten “molts interrogants”.

En els resultats de les votacions a Moldàvia s’observen “anomalies” per l’augment dels vots a favor de Sandu i la integració europea”, va dir el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, en la seva roda de premsa telefònica diària.

Peskov va demanar Sandu que aporti proves que recolzin les seves denúncies d’ingerència estrangera en els processos electorals moldaus.

Per la seva banda, la missió d’observadors de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), ha celebrat avui la victòria del ‘Sí’ en el referèndum per a l’adhesió de Moldàvia a la UE celebrat aquest diumenge al costat de les eleccions presidencials malgrat “la ingerència i operacions híbrides” de Rússia.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, també ha celebrat aquest dilluns que l’adhesió de Moldàvia a la Unió Europea s’imposés en el referèndum d’aquest diumenge, “enfront de les tàctiques híbrides” de Rússia per a interferir en el resultat.

“Enfront de les tàctiques híbrides de Rússia, Moldàvia demostra que és independent, és forta i vol un futur europeu!”, ha escrit Von der Leyen en un missatge en la xarxa social X, en el qual també ha felicitat la presidenta moldava, Maia Sandu, per la seva victòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia