Política

estats units

Elon Musk promet donar 1 milió de dòlars al dia a votants registrats en estats clau

Molts experts han qüestionat la legalitat d’aquesta iniciativa

El magnat multimilionari Elon Musk ha promès donar fins a 1 milió de dòlars al dia a votants registrats en estats clau que signin una petició de l’‘America PAC’, el comitè d’acció política amb el qual està invertint desenes de milions de dòlars en suport al republicà Donald Trump.

La petició està orientada a “donar suport a la Constitució dels Estats Units, especialment el dret a la llibertat d’expressió i de portar armes”, ha publicat avui Musk, empresari de Tesla, Space X i la xarxa social X en aquesta xarxa social.

Musk ja va avançar ahir en un esdeveniment de campanya a Harrisburg (Pensilvània) que donaria a l’atzar 1 milió de dòlars diaris fins al 5 de novembre a electors dels estats claus que signin la petició; l’objectiu, va dir, és aconseguir la signatura de més d’un milió de votants.

Així, la petició està oberta només a persones registrades per a votar a Pensilvània, Geòrgia, Nevada, Arizona, Michigan, Wisconsin i Carolina del Nord.

La pàgina web d’‘America PAC’ també indica que els signants rebran 47 dòlars per cada votant registrat en un estat indecís al qual convencin per a signar la petició.

En l’acte a Pensilvània, Musk va repartir el primer milió de dòlars a un home que es trobava entre el públic.

Molts experts qüestionen avui la legalitat d’aquesta iniciativa: “No es pot donar una mica de valor a la gent a canvi que votin o es registrin per a votar”, va dir en una entrevista amb el Washington Post Brett Kappel, advocat especialitzat en finançament de campanyes de la firma Harmon Curran.

Kappel va fer referència a un estatut federal que decreta que qui “faci o ofereixi fer una despesa a qualsevol persona perquè voti o retingui el seu vot, o perquè voti a favor o en contra de qualsevol candidat” podrà fer front a multes o penes de presó.

Per part seva, el governador de Pensilvània, el demòcrata Josh Shapiro, ha dit avui en una entrevista amb NBC que, si bé Musk té tot el dret a expressar les seves opinions, “quan comença a fluir aquest tipus de diners en la política, planteja serioses preguntes a les quals la gent pot voler donar un cop d’ull”.

L’empresari sud-africà de 53 anys és un dels més acèrrims partidaris de l’expresident Donald Trump (2017-2021) i s’ha bolcat per complet en suport al moviment MAGA (sigles en anglès de ’Fer els Estats Units gran de nou’).

Musk ha donat des de juliol passat 75 milions de dòlars (uns 69 milions d’euros) a ’America PAC’.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia