Política

Congelació d’impostos a Rubí, noves bonificacions i canvis en l’aigua

El ple de Rubí va donar llum verda a l’aprovació provisional de les ordenances i taxes fiscals que en línies generals congelen impostos i mantenen els preus públics i de les taxes de l’any passat quan es van actualitzar. D’aquesta manera es trenca la tònica de l’exercici anterior quan es va fer un increment d’un 12% de l’impost de béns immobles (IBI) i del 33% de la recollida de residus.

La proposta va tenir el vot favorable de l’equip de govern, integrat per PSC i ECP, les abstencions d’ERC i d’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), mentre que Vox, PP i Veïns per Rubí (VR) hi van votar en contra. Entre les novetats introduïdes, destaquen algunes bonificacions amb finalitat social i mediambiental. El 2025, s’estendrà la reducció de la quota de la taxa d’escombraries que ja s’aplica per les aportacions a la deixalleria de Cova Solera i s’estendrà per a l’ús de les deixalleries mòbils. A més, s’ampliarà la reducció del 20% per autocompostatge als solars sense edificar i tancats que acompleixin les mateixes condicions establertes per als solars edificats.

Una altra de les novetats afecta el preu públic de l’Espai Creixença, que a partir d’ara serà objecte de tarifació social. D’aquesta manera, les famílies usuàries pagaran en funció del seu nivell de renda, com ja passa amb les quotes de les escoles bressol municipals. D’altra banda, es derogarà el preu públic per la prestació de serveis dels casals d’infants.

La proposta d’ordenances fiscals aprovada provisionalment introdueix una taxa específica per a la celebració de matrimonis civils i incorpora l’Ateneu com a espai disponible per a l’ofici d’aquestes cerimònies, tal com havia proposat el grup d’ERC. També a petició d’aquesta formació, es congelarà el preu públic de l’Escola d’Art i Disseny edRa.

El govern assegura que Rubí es manté per sota de la mitjana comarcal en matèria d’impostos i continuarà sent una de les ciutats amb més bonificacions i exempcions fiscals.

Canvis en l’aigua

D’altra banda també es va aprovar una nova ordenança que regula les tarifes del cicle de l’aigua i que deixarà sense efecte les dues ordenances fiscals que regulaven fins al moment els serveis del cicle de l’aigua. El canvi dona compliment a a la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, que estableix que les contraprestacions econòmiques per serveis públics com el d’abastament d’aigua i clavegueram en règim de concessió s’han de regular amb una ordenança que no sigui fiscal. Aquest és el cas del municipi on la gestió del servei la realitza AGBAR.

La nova ordenança marca un increment de les tarifes després de deu anys sense revisió i es calcula que suposarà un increment mitjà mensual de cinc euros. L’ordenança va prosperar amb els vots a favor de l’equip de govern (PSC i ECP); les abstencions d’ERC, VR i l’AUP; i els vots en contra de VOX i PP.

Les pujades més significatives s’aplicaran als trams 3 i 4 per reduir l’impacte sobre els trams bàsics. També entrarà en funcionament una tarifa per sequera, que gravarà els consums elevats (trams 3 i 4) en estats d’excepcionalitat i emergència per sequera. La bonificació que beneficiava les persones pensionistes majors de 65 anys, s’ampliarà a tota la ciutadania en funció de la seva situació socioeconòmica. El text preveu un càrrec per frau a la tarifa d’abastament, que gravarà de manera específica els consums imputables a aquests fraus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia