política
Borràs reivindica la fidelitat a Puigdemont en el comiat com a presidenta de Junts
En un discurs d’autoafirmació però sense retrets, diu que amb el retorn al càrrec del líder s’acaba “l’anomalia” i defensa que “mai” l’ha volgut substituir
El partit es conjura en el congrés obert avui per consolidar-se com a hegemònic dins l’independentisme i com a alternativa al govern socialista
Turull furga en la ferida d’ERC i l’acusa de fer “renúncies” i de no haver utilitzat el poder en benefici de Catalunya
“Avui s’acaba l’anomalia que el president sigui president sense ser-ho”. En un discurs amb regust de balanç i de reivindicació personal, però sense retrets, la fins ara presidenta de Junts, Laura Borràs, s’ha acomiadat aquesta tarda en l’acte d’obertura del congrés nacional extraordinari, a què el partit arriba amb els deures fets en els principals relleus i molt consens en el debat ideològic. La formació renovarà la direcció i estructura per tornar a ser presidida per Carles Puigdemont, amb l’objectiu de rellançar l’estratègia vers la independència, consolidar-se com a hegemònica dins del moviment i erigir-se com a alternativa al govern socialista. “Per lleialtat a mi mateixa i per coherència personal i política avui deixo la presidència de Junts”, ha solemnitzat Borràs, per reblar: “El president torna, si és que mai ha marxat”.
I és que malgrat haver deixat formalment el lideratge el juny del 2022 per dedicar-se al Consell de la República, Borràs ha deixat clar que Puigdemont, a qui ha presentat com “la figura que defineix i cohesiona Junts”, “ha participat a fons de totes les decisions polítiques” des de llavors, i ha defensat que ella “mai” l’ha volgut substituir “en res i per res”. En aquest sentit, ha recordat que va entrar en política quan ell li va demanar, i que després sempre li ha estat fidel, ja que tots els passos els ha fet “al seu costat” per avançar cap a la independència. Borràs ha recordat que la marxa en el seu dia de Puigdemont de la presidència hauria pogut provocar “turbulències” dins de Junts, però ho van “resoldre” amb una candidatura única, amb Jordi Turull com a secretari general, amb qui tanmateix avui ha tingut una salutació més aviat freda al final.
Borràs també ha recordat que ha fet, en els anys que du en política, “totes les renúncies necessàries” per ser allà on se li ha demanat que fos, en la posició on podia ser més útil, “prioritzant les necessitats col·lectives davant les personals”. En aquest punt, ha reivindicat sentir-se ara “amb força, ganes i determinació” per seguir treballant per al conjunt de l’independentisme dins del projecte de Junts, al qual seguirà lligada com a presidenta de la nova fundació heretada de Demòcrates. “Calen espais i eines perquè l’independentisme deixi d’avançar a cegues, i és en la construcció d’aquests espais i aquestes eines on em trobareu”, ha conclòs. Ha admès que deixa la presidència, això sí, amb “tristesa” per un independentisme que ha perdut la majoria al Parlament, i que està “més dividit que mai”, amb constants retrets i suspicàcies, malgrat que ha treballat “incansablement” per l’esperit d’unitat. La fins ara presidenta, així, espera que el congrés serveixi per consolidar Junts “com a referent” que doni respostes en un moment que el moviment “se sent desorientat”.
Aquest, de fet, ha estat l’eix central dels discursos d’aquest vespre, des del director del congrés nacional, Josep Maria Cruset, i qui ha estat escollit per unanimitat perquè el presideixi, Josep Lluís Cleries, fins al president del Parlament i del Consell Nacional, Josep Rull, que també deixarà aquesta última funció; l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias, en un missatge enregistrat; l’alcalde de Calella, Marc Buch, i el secretari general, Jordi Turull, que ha tancat l’acte abans de la constitució de les comissions de treball de les tres ponències, que es reuniran aquests dies a porta tancada abans de la votació final en el plenari diumenge, quan els afiliats votaran també telemàticament els integrants dels renovats òrgans del partit.
Dards de Turull a ERC
“Aquest congrés ha de ser un punt d’inflexió, avui comença l’ofensiva i s’ha acabat el dol de la repressió i la injustícia”, ha proclamat Turull en un discurs, per cert, farcit de dards a “altres partits que es trenquen o s’esbudellen per dins”, en al·lusió a ERC. “Junts l’exercici del poder l’hem acompanyat d’una pregunta que altres sembla que han oblidat: poder per fer què? Altres no se la van fer, i ara són on són”, ha disparat, per justificar la marxa en el seu dia del govern, i abans de prosseguir: “De què els ha servit a alguns tenir tant poder? De què se n’ha beneficiat Catalunya? Al servei de qui han estat tantes doloroses renúncies?”. Turull, que en contraposició ha presumit d’aportar “decència” en la política, ha recordat que han pres als republicans la condició de primera força municipalista i que són el grup realment decisiu al Congrés, i ha furgat en la seva ferida en recordar que Junts podia haver tingut més presidències de diputacions, “però ja hi va haver una altra secretària general que ho va explicar”, en al·lusió a la confessió de Marta Rovira que no va estar prou atenta a les maniobres del president d’ERC, Oriol Junqueras, quan hi va tancar acords amb el PSC. Turull, que ha presentat un informe de gestió en què ha destacat per exemple els seus 6.374 afiliats, es proposa després d’aquest congrés “començar la tasca de veritat”, amb un lideratge “que faci recuperar la il·lusió”, que s’erigeixi en “l’esperança” per a tots els independentistes i per a la resta” i que construeixi i projecti la seva alternativa “al govern de la resignació i l’anestèsia”. “ No es tracta de tornar-ho a fer, es tracta d’acabar-ho de fer. Per això som aquí. Si ells volen adormir la nació, nosaltres la despertarem”, ha conclòs.