estats units
Harris i Trump acceleren en la recta final de les eleccions presidencials
El candidat republicà i expresident dels EUA es prepara per impugnar els resultats si perd i agita el fantasma del frau electoral
El vot anticipat supera els 75 milions i augura una alta participació
La candidata demòcrata a la Casa Blanca i actual vicepresidenta dels EUA, Kamala Harris, i l’aspirant republicà i expresident nord-americà, Donald Trump, intensifiquen les seves aparicions en actes electorals en els estats clau en un intent per recollir vots en la recta final de la campanya electoral de les presidencials de dimarts que ve als Estats Units, uns comicis que es preveuen molt renyits i que tenen en suspens el país i la resta del món.
De moment, més de 75 milions de nord-americans ja han votat per avançat, per correu o en persona, la qual cosa augura una alta participació en l’elecció presidencial de dimarts que ve.
Els nord-americans estan acostumats als sobresalts en aquesta campanya, però la sorpresa de dissabte al vespre va ser divertida. En el popular programa Saturday Night Live, la vicepresidenta es va asseure cara a cara amb l’actriu i còmica nord-americana que la interpreta, Maya Rudolph, en un tocador com si s’estiguessin veient en un mirall. “Votaré per nosaltres!”, va dir la doble de Harris. “Genial”, va respondre la vicepresidenta.
L’expectació és màxima en la pugna per la Presidència dels Estats Units entre Harris, de 60 anys, i Trump, de 78, que representen dues opcions ideològicament oposades.
La demòcrata ha acusat el republicà de “feixista”, mentre que ell ha acusat la seva adversària de “marxista” i “comunista”. Els dos candidats han protagonitzat una de les campanyes més violentes de la història dels Estats Units, motiu pel qual els cinquanta estats del país reforçaran els centres de votació per garantir que la jornada electoral del 5 de novembre transcorri de manera segura i protegir així la integritat física de funcionaris electorals i votants davant la possibilitat que hi hagi episodis de violència.
Amb un empat tècnic en les enquestes, la batalla se centra en els estats anomenats clau, aquells que no han estat bastió del partit republicà ni del demòcrata. En concret, són set: Geòrgia, Arizona, Wisconsin, Michigan, Pennsilvània, Nevada i Carolina del Nord. Són els estats indecisos que poden acabar decantant la balança cap a la banda dels demòcrates o dels republicans. Trump, per si de cas, ja fa dies que prepara el terreny per impugnar els resultats davant una possible derrota. Ho fa agitant el fantasma del frau electoral en estats clau, com Pennsilvània. Assegura que només pot perdre si Harris fa trampes. El republicà recorre així a la mateixa estratègia que va utilitzar fa quatre anys i, en els darrers dies, míting rere míting insta els seus seguidors a aconseguir una victòria “massa gran per ser manipulada”, dient que només pot perdre si els demòcrates fan trampes. S’ha negat reiteradament a dir si “acceptarà els resultats independentment de si guanya o perd”. Ha afirmat que el frau ja està en marxa i el seu equip de campanya ja ha presentat més de 130 demandes.