política
Els presidenciables d’ERC rebaixen el to i es conjuren per la unitat tot i les discrepàncies
Junqueras s’espolsa responsabilitats des que va anar a la presó, llença dards al govern republicà i marca perfil social alhora que es reivindica també com a renovació
Godàs fa èmfasi en el projecte col·lectiu i la necessitat de deixar enrere l’última etapa de davallada electoral, amb l’objectiu de les municipals del 2027
Solà és qui busca més el cos a cos amb un discurs independentista més desacomplexat, i tornarà a posar a votació la investidura d’Illa si guanya
Tot i que ha revelat les notables discrepàncies que els separen en el fons i en les formes, el debat dels candidats a presidir ERC ha rebaixat el to agre i fins i tot agressiu que havia caracteritzat gran part de la llarga campanya fins ara, i que també va aparèixer en el debat dels candidats a la secretaria general de diumenge passat, fins al punt que avui Oriol Junqueras, Xavier Godàs i Helena Solà s’han conjurat fins i tot per recosir plegats el partit a partir de l’1 de desembre, l’endemà de la decisiva votació d’aquest dissabte. I és que tots tres han dit que volen recórrer les seccions locals del país després del congrés per reconnectar de nou amb les inquietuds de la militància. “Nosaltres també volem fer una ronda pel territori i proposo fer-la plegats, no hi ha millor exercici per recosir”, ha conclòs Junqueras, mentre Godàs -que ha reiterat la proposta de redactar plegats també la ponència política que ha de venir després- li ha agafat en part el guant: “la militància ens demana unitat i la preservarem; és l’acord de mínims a què hauríem d’arribar avui, no hi ha cap perill de trencament”, ha sentenciat.
En un debat amb pocs retrets directes, Solà ha estat qui més ha buscat el cos a cos, sobretot amb Junqueras, amb un discurs que ha situat el “pal de paller” inequívoc en la independència, mentre Godàs s’ha volgut centrar en la idea que representa un projecte col·lectiu i que cal una renovació de la direcció per deixar enrere amb una “nova etapa” un cicle electoral decreixent en què s’han perdut mig milió de vots i uns 1.500 militants. Pel seu cantó, l’expresident s’ha espolsat responsabilitats en la seva gestió al capdavant des que va entrar a la presó. “Em sento responsable de tot el que he fet quan estava en plenitud per fer-ho, entre el 2012 i el 2017. Em sento menys responsable del que no sempre he tingut l’oportunitat de fer en plenitud”, s’ha defensat el candidat de Militància Decidim, fet que li ha valgut les crítiques principals dels altres dos, que han assegurat que ells “sí” que es faran responsables “de tot el que passi al partit” si n’assoleixen la presidència.
En tot cas, l’expresident fins i tot ha llençat alguns dards a la gestió del govern republicà, com el fet d’haver fet universal el xec escolar sense distincions de renda, o que “malgrat posar-hi molts recursos”, no han estat capaços de generar les “complicitats” que calia amb molts sectors que els han perdut la confiança, des dels pagesos als mestres o els treballadors de la indústria. “No sempre hem sabut sintonitzar amb els problemes de la societat, hi hem d’anar a parlar i aportar solucions més efectives de les que hem aportat fins ara”, ha reblat, mentre també ha insistit en la importància de tenir “agenda” amb els agents econòmics i socials.
Junqueras, a banda, ha reiterat que cal una “auditoria i una comissió de la veritat” per acabar amb “males pràctiques” com l’afer dels cartells dels germans Maragall o les estructures b, de què ha agafat així distància. Aquesta proposta també l’ha fet Solà, que s’ha mostrat especialment crítica i ha dit que cal “fer net”, desvinculant els òrgans ètics de l’executiva, i anar fins a les “últimes conseqüències”. “Fins i tot si cal encetarem la via legal”, ha etzibat, mentre ha dit que si guanya demanarà perdó a la militància i als votants. “Ens han penalitzat els atacs de falsa bandera”, ha lamentat la candidat de Foc Nou, tot i que ha recordat que no han tingut incidència electoral perquè es van destapar després dels últims comicis. Godàs, en canvi, ha reclamat “la màxima celeritat i rigorositat” en la resolució del cas però ha dit que confia en els òrgans ja existents del partit, com la comissió de garanties.
El candidat de Nova Esquerra Nacional ha deixat clar que separaran la figura de la direcció del partit i els màxims càrrecs institucionals a la Generalitat, a la qual cosa l’expresident li ha recordat que ell ja no pot ser al govern perquè està inhabilitat. “Ho fixarem en una reforma estatutària”, li ha replicat Godàs, que en tot cas només ha retret directament a Junqueras que no hagi dit què va votar en la consulta sobre la investidura de Salvador Illa. “És important que la militància sàpiga com es posiciona el màxim representant d’ERC fins ara. Ni ara se’t pot veure com un militant de base, ets un referent”, li ha dit, mentre també li ha retret que no hagi presidit el partit “fins al final”, ara que se’l “necessitava”, ja que hauria pogut fer campanya “igualment”.
“Molta gent em deia que ho havia de fer com a militant de base i no aprofitar una posició determinada”, li ha replicat l’expresident, que ha recuperat el seu to més paternalista i ha volgut marcar perfil amb constants exemples i apel·lacions concretes a arribar a més sectors socials. Junqueras ha continuat sense dir què va votar i ha insistit que ara el més important és com fer complir al Partit Socialista els acords assolits. “O si no, els fem caure a tot arreu”, ha sentenciat, en una de les poques coincidències que ha mostrat amb qui a priori és el seu principal contrincant, que també ha deixat clar que ara tocar “cobrar factures”, ja que en cas contrari “trontollaran governs”.
Godàs, en tot cas, ha dit que ERC ha de liderar tant l’esquerra nacional com l’independentisme, i s’ha proposat l’objectiu de ser el primer partit de Catalunya el 2031, quan compleixi cent anys. Abans, això sí, ha insistit que cal fer un “assalt republicà” als ajuntaments en les municipals del 2027, que veu cabdals, si pot ser amb “aliances més potents” amb les altres forces progressistes nacionals. “La gent no vol presentar-se amb la marca d’ERC a les municipals, és hora de fer autocrítica i plantejar-nos quin és el problema”, ha alertat en canvi Solà, que, ras i curt, ha demanat deixar de pactar amb els socialistes, i ha dit que si guanya tornarà a posar a votació de la militància l’acord d’investidura d’Illa perquè “hipoteca” el partit. Igualment, ha deixat clar que no hi haurà cap més investidura al Congrés “si no és a canvi d’un referèndum d’autodeterminació”. “En el moment que hem aparcat la independència hem començat a baixar, quan hem començat amb polítiques autonomistes”, ha diagnosticat la de Foc Nou, tot exhibint una gràfica, mentre també ha lamentat que s’hagi perdut transparència i proximitat en les propostes. “Hem de ser capaços d’explicar els nostres projectes amb respostes clares, un llenguatge clar i proper”, ha subratllat.
Solà també ha reclamat que es facin consultes de manera més habitual a la militància, i que les sectorials del partit han de tenir un major protagonisme, fet aquest últim en què Junqueras també ha coincidit, si bé Godàs s’ha queixat que en el debat s’ha parlat poc en clau interna. Tant ell com Solà, això sí, s’han venut com els candidats de la renovació o la regeneració, si bé Junqueras també defensa que representa la renovació, ja que 25 dels seus 30 càrrecs serien nous a l’executiva, i fins i tot ha erigit el 30-N com una oportunitat per “salvar” el partit.