política
ERC de Girona prepara un ‘Guanyem’ amb l’exalcalde de Sant Julià de candidat
Operació de renovació en marxa a ERC de Girona amb els ulls posats en les properes municipals, quan ni tan sols s’ha complert la primera meitat del mandat. El partit està preparant una operació amb dos grans blocs que voldria tirar endavant un cop passi el congrés del partit d’aquest cap de setmana i del qual sortirà una nova direcció nacional. La intenció és presentar a aquesta nova direcció catalana una aposta per obrir el partit i eixamplar les bases d’una manera similar al que va fer la CUP ja fa un parell de conteses electorals presentant la marca Guanyem. Es tractaria de formalitzar una candidatura amb un pes específic important de gent de fora del partit i no únicament de militants. D’aquesta manera es voldria superar l’atzucac en què es troba el partit republicà a l’Ajuntament de Girona, que en les municipals de l’any passat va empitjorar els resultats, ja que va aconseguir tres regidors. De fet, la representativitat d’ERC al consistori només va créixer el 2003, quan va passar de dos a quatre regidors. Exceptuant la patacada del 2011, en què es va quedar fora de l’Ajuntament, sempre s’ha mogut entre els tres i els quatre representants i ha fet de crossa als governs de torn, ja siguin els d’Anna Pagans (PSC), Marta Madrenas (Junts) o Lluc Salellas (Guanyem).
L’objectiu és teixir complicitats, segons reconeixen fonts consultades, per poder aconseguir un augment de vots però també de pes específic dins la societat gironina. Per això, –i marcant distàncies que en realitat no són tan llunyanes–, es pretén referenciar el model de Guanyem: una plataforma ciutadana amb membres del partit però sense que les sigles siguin visibles en la candidatura. Ja hi ha diversos noms sobre la taula pel que fa a aquesta marca, entre els quals hi ha Moviment Gironí, un dels que més possibilitats té.
L’altre gran front que es discuteix és qui liderarà aquesta plataforma. I el vencedor, sense gaire oposició, és l’exalcalde de Sant Julià de Ramis Marc Puigtió, que a principis d’any es va traslladar a viure a Girona i que va dimitir aquest octubre del càrrec. D’aquesta manera, Puigtió substituiria el que ara és el segon tinent d’alcaldia, Quim Ayats. Puigtió va adquirir notorietat política arran de la consulta de l’1-O, ja que el pavelló de Sant Julià de Ramis és un dels llocs on més virulència van tenir les càrregues policials perquè s’hi esperava el llavors president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Puigtió fa mesos que es deixa veure en molts actes per projectar la seva imatge a la ciutat i, sobretot, per donar-se a conèixer. De fet, Ayats i Puigtió haurien pactat fer aquest pas, però quedaria la incògnita de si el primer seguiria a la llista o, per contra, tindria un altre càrrec polític.
Tota aquesta operació, a banda del vistiplau de la direcció nacional, hauria de rebre l’aval de les bases del partit de la ciutat. A Guanyem el moviment ha estat molt positiu perquè han obtingut l’alcaldia, si bé és cert que en aquest temps hi ha hagut diverses tensions internes entre la CUP i la resta de la gent que pivota al voltant de la marca. Tensions que també han estat presents tant dins del govern municipal –Guanyem, Junts i ERC– com dins del mateix grup municipal republicà per divergències sobretot entre Quim Ayats i el regidor Àdam Bertran.