Política

EUROPA

El Fianna Fáil i el Fine Gael, més a prop de tornar a governar junts a Irlanda

Amb el recompte finalitzat, els dos partits tradicionals hauran de buscar socis per aconseguir la majoria absoluta

Els dos principals partits irlandesos, el Fianna Fáil (FF) i i el Fine Gael (FG), s’encaminen cap a la reedició de la seva coalició de govern de centredreta. Aquest dilluns al vespre, amb els 174 escons del Dáil (Parlament) adjudicats, els dos partits tradicionals d’Irlanda, liderats per Micheál Martin (FF) i l’actual primer ministre, Simon Harris (FG), sumaven plegats 86 diputats, a tocar dels 88 necessaris per obtenir la majoria absoluta de la cambra, mentre els republicans del Sinn Féin, formació d’esquerra i partidària de la reunificació de l’illa, n’aconseguien 39.

El recompte de les eleccions legislatives de divendres situa en tercera i quarta posició socialdemòcrates i laboristes mentre que els Verds paguen el desgast després de cinc anys d’estar al govern com a socis minoritaris i salven un únic diputat dels 12 que tenien en l’anterior legislatura. El Fianna Fáil i i el Fine Gael podrien cercar ara el suport de socialdemòcrates i laboristes per aconseguir la majoria i donar estabilitat al futur govern de coalició. Fa quatre anys, els dos grans partits van posar fi a una rivalitat que es remunta a la guerra d’independència (1922-1923), des de la qual s’han repartit ininterrompudament el poder a Irlanda, si bé les seves polítiques són pràcticament indistingibles, segons apunten els seus crítics.

Per la seva banda, Mary Lou McDonald, líder del Sinn Féin, ha aconseguit superar els 37 escons obtinguts a les eleccions del 2020, quan va ser la formació més votada però es va quedar a un dels centristes i no va poder formar govern davant la falta de suports en l’espais progressista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.