àsia
L’oposició sud-coreana presenta una moció per destituir el president Yoon
El Partit Demòcrata i cinc formacions més es mobilitzen per iniciar el procés parlamentari per apartar-lo del càrrec després d’obligar-lo a retirar la llei marcial
Creixen les protestes als carrers contra el mandatari
Després d’una nit de tensió, caos i incertesa, els sud-coreans respiren aquest dimecres alleugerits. L’intent fallit del president del país, Yoon Suk-yeol, d’anul·lar totes les llibertats amb la imposició, dimarts a la nit, de la llei marcial feia témer el retorn de Corea del Sud, considerada una de les democràcies més sòlides de l’Àsia, als foscos anys de la dictadura militar.
Després que el Parlament l’obligués a revocar l’excepcional i sorprenent mesura, el president Yoon s’enfronta ara al clam popular perquè dimiteixi de manera immediata o se sotmeti a un procés de destitució al Parlament. Les protestes als carrers exigint la seva renúncia creixen amb la convocatòria aquest dimecres d’una vegada general inclosa, mentre l’oposició s’ha mobilitzat per destituir-lo.
La principal força opositora de Corea del Sud, el Partit Demòcrata (PD), i cinc formacions més han presentat una moció parlamentària per a la destitució de Yoon com a president. Les sis formacions opositores han iniciat així el procés parlamentari que podria desembocar en la suspensió del mandat de Yoon, el partit del qual governa en minoria, i amb la seva figura sotmesa a un gran desgast pel seu cop de força.
“La declaració de la llei marcial del president Yoon Suk-yeol va ser una clara violació de la Constitució. No va complir cap requisit per declarar-la”, ha dit el Partit Demòcrata en un comunicat, on afegeix: “La seva declaració de la llei marcial va ser originalment invàlida i una greu violació de la Constitució. Va suposar un greu acte de rebel·lió i dona motius per a la seva destitució”. Així doncs, el futur de Yoon, un polític conservador i exfiscal estrella que va ser elegit president el 2022, perilla després del seu intent de cop de força.
La sorprenent decisió del mandatari sud-coreà d’imposar la primera llei marcial a Corea del Sud en més de quatre dècades va dur el país al moment més convuls de la seva història moderna, i va agafar desprevinguts als seus principals aliats internacionals, entre ells els Estats Units.
Washington, que té gairebé 30.000 soldats a Corea del Sud arran de l’enfrontament amb la veïna Nord, va expressar dimarts la seva profunda preocupació per la declaració de la llei marcial i després va mostrar el seu alleugeriment per la revocació de la mesura.