L’espionatge estatal en film
El documental ‘Surveilled’ situa el ‘Catalangate’ com un dels casos d’espionatge estatal més importants
L’Estat espanyol és el país on hi ha més persones de la societat civil víctimes del programa d’espionatge Pegasus
El cas d’espionatge informàtic amb el programari Pegasus a una setantena de dirigents i persones relacionades amb el procés català, el Catalangate, és el protagonista del nou documental del periodista nord-americà Ronan Farrow, dirigit pels guardonats Matthew O’Neill i Perri Peltz. Surveilled, que va veure la llum el tercer cap de setmana de novembre en el festival Doc NYC de Nova York i es va estrenar a la plataforma HBO Max dijous 28 de novembre, repassa la investigació de Farrow sobre la indústria de l’espionatge informàtic, destacant el cas català com un dels més importants. “L’Estat espanyol és on hi ha el grup més gran de persones de la societat civil espiades amb aquest programari que s’hagi detectat mai”, va explicar O’Neill en una de les projeccions en el festival americà.
L’objectiu del documental és mostrar que l’espionatge estatal, un fet que sovint atribuïm als règims més autoritaris, “també passa repetidament en democràcies”, segons va expressar Farrow en una entrevista a la CNN. El periodista va explicar que s’han vist escàndols semblants a països com ara Polònia i Grècia. Tot i això, l’Estat espanyol és el país que surt més malparat en el film, ja que s’hi retrata l’espionatge de l’Estat com un abús de poder i es mostra fins a quin punt l’executiu és capaç de recórrer a la vigilància per reprimir l’oposició.
Surveilled mostra com Farrow arriba a Barcelona arran de la confessió d’un extreballador anònim de l’empresa israeliana propietària de Pegasus, NSO, que situa l’Estat espanyol com un dels països europeus que més treballa amb la companyia i fa un ús il·legal del programari. Amb l’ajuda de Citizen Lab, el laboratori tecnològic adscrit a la Universitat de Toronto que va detectar quins mòbils havien estat infectats pel programa, el periodista mostra els casos d’algunes de les víctimes del Catalangate, per exemple el de l’eurodiputat per ERC Jordi Solé, que va descobrir que havia estat espiat durant el rodatge del documental, fet a principi del 2022.
També apareix en el film l’enginyer de telecomunicacions Elies Campo, que va col·laborar amb el Citizen Lab per destapar l’espionatge als líders independentistes. Tota la família de Campo va ser infectada per Pegasus. El seu cas serveix en el documental per apropar la gravetat dels fets a l’espectador, ja que el posa en la pell d’una família corrent que ha estat víctima d’un programari espia que només està a l’abast d’organismes estatals.
Surveilled també inclou declaracions dels responsables de NSO, que defensen Pegasus com una eina útil per als estats per garantir la seguretat nacional. Els responsables asseguren que tenen un control dels usos il·lícits, però no especifiquen com es fa aquest control ni si realment algun cop s’ha cancel·lat algun ús del programari per part d’algun estat que n’és client.
L’estrena del documental ha tingut molt de ressò als Estats Units. Els principals mitjans del país i internacionals n’han parlat posant el focus en l’abús del programa espia per part del govern espanyol. A Espanya i Catalunya, en canvi, gairebé no se n’ha parlat als principals mitjans generalistes. Han estat les víctimes de Pegasus les que l’han promocionat. Fet que prova que, segurament, el film ha molestat l’executiu espanyol.