Obama surt reforçat del debat electoral amb McCain
EUA
El demòcrata Barack Obama s'ha imposat en el debat que aquesta matinada ha protagonitzat amb el seu rival republicà a la presidència nord-americana, John McCain, en un debat encarcarat i ple d'acusacions. La crisi econòmica i financera ha protagonitzat bona part d'aquest cara a cara electoral.
Els dos candidats han assegurat que entenen "la frustració" dels ciutadans amb els polítics de Washington, però han discrepat sobre com resoldre la crisi econòmica, que ha dominat el segon debat presidencial.
Segons un sondeig de la cadena CNN, un 54% dels espectadors creuen que Obama ho ha fet millor, mentre que el 30% creu que el guanyador ha sigut McCain. El senador per Illinois, segons l'enquesta, ha millorat la seva imatge en aquest debat. Si abans del cara a cara un 60% dels electors el veia favorablement, ara ha pujat fins al 64%. Un 38% tenia una opinió negativa, que ara s'ha reduït fins al 34%.
Propostes oposades
Durant el debat celebrat a la Universitat Belmont de Nashville (Tennessee), els dos candidats han ofert propostes oposades sobre com sanejar l'economia nord-americana, provocada per un important dèficit, la desocupació i un deute nacional que arriba als 10 bilions de dòlars (7,35 bilions d'euros).
Obama ha continuat els seus atacs contra McCain vinculant-lo contínuament amb les polítiques aprovades per George W. Bush. McCain, per la seva banda, ha acusat Obama de ser una "amenaça per al país" perquè presenta polítiques que generaran noves despeses.
Poca espontaneïtat
En el debat, conegut com a assemblea popular, en què els votants indecisos fan preguntes, els presidenciables han hagut de respondre a les 80 persones presents al recinte, a més d'atendre a les qüestions enviades als candidats a través de MySpace.
La meitat del debat ha girat al voltant de la crisi econòmica, uns altres 15 minuts sobre el consum intern, i 30 minuts més sobre política exterior amb temes com Rússia, Pakistan i Iran, a més de la lluita contra el terrorisme.
El format, pensat per promoure l'espontaneïtat, s'ha convertit en un cara a cara encarcarat amb la contínua repetició dels atacs mutus i les propostes de govern enumerades durant la campanya.
Així, lluny de l'agilitat que s'esperava, els candidats han presentat poques novetats, però han mantingut els atacs.