orient mitjà
Israel dispara contra l’Hospital Kamal Adwan en nord de Gaza, sota setge per tercer dia
Cada cop més, organismes internacionals i grups humanitaris qualifiquen els atacs israelians d’“indiscriminats”
L’Exèrcit israelià va obrir foc aquest diumenge contra “la unitat de vigilància intensiva, el departament de maternitat i el de cirurgia especialitzada” de l’Hospital Kamal Adwan a la ciutat del nord gazià de Beit Lahia, sota setge militar des de fa tres dies, segons ha denunciat aquest dilluns el director del centre.
“Ahir tancs i excavadores es van acostar a la porta occidental de l’Hospital Kamal Adwan sota un intens foc d’artilleria dirigit a l’hospital i els seus departaments. Les bales van penetrar en la unitat de vigilància intensiva, el departament de maternitat i el de cirurgia especialitzada”, va denunciar el doctor Hussam Abu Safiya en un comunicat.
“Afortunadament, ja havíem evacuat als pacients als passadissos de l’hospital, però algunes bales van explotar dins dels departaments, creant por i caos entre els pacients”, va detallar.
A més, segons el seu testimoniatge, un dels generadors d’electricitat va ser danyat en l’atac, la qual cosa va fer que quedés fora de servei després d’un incendi. Safiya va fer de nou una crida a la comunitat internacional perquè faciliti “protecció i assistència humanitària”, ja que la falta de medicines i subministraments fa que a penes puguin tractar als 91 pacients que segueixen en el centre.
El passat 5 d’octubre, les forces israelianes van iniciar una nova ofensiva contra l’extrem més septentrional de Gaza –les urbs de Beit Hanoun, Beit Lahia, Jabalia i el seu campament de refugiats–, enmig de bombardejos –titllats per organismes internacionals i grups humanitaris d’“indiscriminats”– que ja han causat més de 2.700 morts, i la prohibició de l’entrada d’aliments, aigua i medicines.
Més de 45.200 gazians, al voltant del 70% dones i nens, han mort des de l’inici de la guerra l’octubre de 2023, després de l’atac de Hamàs en territori israelià que va matar a 1.200 persones. A més, el 90% dels gazians han estat forçosament desplaçats en una Gaza amb els seus col·legis, mesquites i cases convertides en ruïnes.
Cada vegada amb més força, organismes internacionals i grups humanitaris qualifiquen la continuació de la guerra israeliana a Gaza de genocidi. El passat 5 de desembre, Amnistia Internacional va concloure, després d’una investigació, que “Israel ha comès i continua cometent genocidi contra els palestins en la Franja de Gaza ocupada”.
Uns dies després, Human Rights Watch (HRW) va declarar que “les autoritats israelianes són responsables del crim contra la humanitat d’extermini i d’actes de genocidi” i Metges Sense Fronteres (MSF) va declarar en un informe que els seus “equips mèdics en el nord de Gaza estan detectant clars signes de neteja ètnica”.
Ahir, des de la capital jordana d’Amman, el sotssecretari general de l’ONU per a assumptes humanitaris, el britànic Tom Fletcher, va urgir a posar fi al “cicle de violència a Gaza”, i va dir que la fam espera als prop de 15.000 gazians que s’estimen encara hi ha al nord de la ciutat de Gaza.