Aureli Ruiz
Cap de l'oposició per JuntsxCat
“Cal un calendari més clar en infraestructures”
El portaveu de JuntsxCat lamenta que el PSC no hagi renovat el pacte de govern i reconeix que ha estat una sorpresa
Critica com s’han portat les negociacions del pressupost i reclama més atenció a l’habitatge i al futur del sector universitari
Hem de seguir en la carrera de la capitalitat, en comerç i també amb la ciutat universitària
Aureli Ruiz tenia una tasca difícil en les darreres eleccions. Havia de substituir l’històric alcalde Pere Regull, que havia ocupat el càrrec durant 14 anys. Va decidir no aspirar a agafar l’alcaldia abans del final del mandat, es va supeditar als resultats de les urnes. Tot i haver passat molts anys a l’Ajuntament i ser una peça visible en diferents regidories, els resultats no van acompanyar.
JuntsxCat no va poder repetir com a primera força.
No va poder ser i hi van contribuir diversos factors. Jo sempre havia sigut el número dos de la candidatura de Convergència i Unió i també a Junts. Tot i les diferents crisis al partit, vam exemplificar la voluntat d’unitat, però potser el missatge no va arribar. Quan va guanyar el Francisco Romero, crec que nosaltres no ens esperàvem que guanyés d’una manera tan àmplia. És veritat que després, quan analitzes els números, es comprova que van tenir el vuitè regidor per molt poc.
De moment l’alcalde ha decidit no repetir el pacte que hi va haver el mandat anterior.
Sí. Cal dir que per a nosaltres va ser una sorpresa, perquè portàvem molts anys de pacte i nosaltres teníem allargada la mà. Ens trobàvem a les juntes de govern, que les fèiem cada setmana, i a les reunions diàries ens seguíem trobant. I un dia va dir que no. Va ser una setmana abans de prendre possessió del càrrec, en què semblava que anàvem avançant en les converses. Però ho ha volgut fer sol.
La primera gran prova, el pressupost, l’ha pogut superar.
Des de Junts hem mostrat la nostra decepció per com s’ha portat el procés de negociació dels pressupostos. Nosaltres vam presentar un document amb 25 propostes que considerem prioritàries. Hi ha diverses actuacions de millora al centre de la ciutat, iniciatives de suport al comerç, l’elaboració d’un estudi per al futur campus universitari, o la millora d’espais per a la cultura, entre altres. En van acceptar algunes, però no n’hi va haver prou. I en altres que ells han proposat, nosaltres no hi hem estat gens d’acord. Les converses anaven bé, però calia més temps.
A quina proposta es refereix?
Una de les inversions importants que l’equip socialista vol tirar endavant és una de 500.000 euros per a la rehabilitació del teatre municipal Cal Bolet. Considerem que aquesta partida aniria en detriment de la política d’habitatge. No crec que sigui una actuació urgent.
Sí que hi ha hagut més acord en les ordenances?
Nosaltres estàvem oberts a una bona predisposició per arribar a acords, i un exemple d’això són les ordenances fiscals. De les 10 esmenes que nosaltres hem presentat, sis han estat acceptades pel govern. Per exemple, cal destacar la reducció de les taxes de noves activitats que s’instal·lin al municipi i la supressió de l’impost en la successió de locals comercials o negocis familiars.
Finalment, per a l’aprovació del pressupost, ha calgut una segona votació i l’abstenció de la CUP.
Sí, es pot dir que actualment la CUP és la crossa necessària del PSC. S’ha desdibuixat una mica pel que fa al plantejament i és el que acaba les coses al govern socialista.
Parlant de projectes de futur, vostè sempre ha reclamat que Vilafranca aposti per un campus universitari.
Aquest segurament era el nostre projecte estel·lar i era el que nosaltres volíem tirar endavant. El nostre futur es basa a seguir mantenint aquesta personalitat com a lloc de pas, com a capital, com a lloc central. Som la centralitat de la vegueria. La ciutat universitària hauria de ser un dels nostres projectes principals per assegurar aquesta capitalitat.
En temes d’habitatge, a Vilafranca s’han fet els deures?
Sí. Aquí hi ha uns programes de rehabilitació, que jo ja me’ls vaig trobar el 2009 però que ara no els estan potenciant, i històricament s’han fet bastants projectes de promoció, amb habitatges en solars buits que hem anat tenint. Pràcticament tots estan en marxa. Em sembla que potser en queden un parell en què s’han de fer passos urbanístics. En aquest sentit, en el nostre govern es va fer molta feina.
Després de la cobertura de la via del tren, que ja ha començat, què és el més urgent?
La va lligar Pere Regull, ja ho va deixar tot lligat i pactat, i Romero només l’ha hagut de firmar. Ara hi ha una necessitat de més trens i de trens més directes. A més, també caldria parlar de finalment crear una nova estació a la zona nord.
Com creu que ha de ser el futur de Vilafranca?
Hem de seguir en la carrera de la capitalitat, tant des del punt de vista de serveis com comercial, com també en el futur, i la universitat ha de ser un element important, però també altres. Cal que anem per aquí i que algunes infraestructures es plantegin amb un calendari clar.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.