europa
La policia finlandesa troba marques d’un ancora al costat dels cables danyats al Bàltic
Estònia envia un vaixell de guerra per a protegir l’altre cable submarí que l’uneix amb Finlàndia
La Policia finlandesa ha trobat una marca d’arrossegament d’un ancora de “desenes de quilòmetres” de longitud en el llit marí pròxim als cinc cables submarins que van ser danyats la setmana passada, la qual cosa confirmaria la sospita que va poder deure’s a un sabotatge, segons va informar la televisió pública YLE.
“El rastre acaba on el vaixell va llevar l’ancora. Des d’aquest punt cap a l’est hi ha diverses desenes de quilòmetres (de marques d’arrossegament), si no arriben als cent quilòmetres”, segons va assenyalar a YLE Sami Paila, inspector de l’Oficina Nacional de Recerca de Finlàndia (KRP).
Segons informa Efe, Paila creu que l’anàlisi del fons marí pròxim als cables danyats ha permès a la KRP elaborar una primera hipòtesi de l’ocorregut. “La nostra hipòtesi actual és que la marca d’arrossegament en qüestió va ser causada per l’ancora del Eagle S. Hem pogut aclarir aquesta qüestió mitjançant investigacions submarines”, va assenyalar.
L’estudi del fons marí confirmaria les sospites inicials que el trencament dels cables va ser causada pel petrolier Eagle S, un vaixell amb bandera de les illes Cook que es troba retingut per les autoritats finlandeses en el port de Porvoo (sud del país).
Segons Paila, una de les parts més crítiques de la investigació serà determinar si l’incident va ser intencionat, la qual cosa constituiria un acte de sabotatge, i en aquest cas caldria tractar d’esbrinar el motiu.
El Eagle S, vinculat a l’anomenada “flota fantasma” de Rússia, és sospitós d’haver tallat el cable elèctric submarí Estlink 2 –un dels dos que connecten Finlàndia amb Estònia–, i quatre cables de telecomunicacions.
Precedents
Es tracta del tercer cas de possible sabotatge a infraestructures finlandeses des de l’ingrés del país nòrdic en l’OTAN, la qual cosa fa sospitar que pugui tractar-se d’atacs híbrids instigats per Rússia com a represàlia.
A l’octubre de 2023 un vaixell xinès va seccionar amb la seva ancora el gasoducte submarí Balticconnector i un cable de telecomunicacions entre Finlàndia i Estònia, i al novembre passat altre vaixell xinès va tallar amb el mateix mètode dos cables de fibra òptica, un entre Finlàndia i Alemanya i l’altre entre Lituània i Suècia.
Tots dos incidents estan sent investigats per les autoritats.
Per la seva banda, Estònia ha enviat un vaixell de patrulla naval per a protegir el cable elèctric submarí Estlink-1 entre Estònia i Finlàndia, després que un altre cable elèctric Estlink-2 es trenqués el dia de Nadal, segons va informar aquest divendres el ministre de Defensa estonià, Hanno Pevkur. Altres vaixells de l’OTAN també podrien arribar a la zona, segons el ministre.