orient mitjà
Els atacs israelians causen 100 morts en les darreres 24 hores a Gaza
Aquest divendres els atacs han provocat almenys 12 víctimes
L’exèrcit palestí explica que el 90% dels atacs són a població civil, entre ells menors
Aquest divendres a Doha Israel i Hamas reprendran les negociacions per l’alto al foc
Les darreres 24 hores han estat especialment cruentes a la Franja de Gaza. Almenys 100 gazians, entre ells menors, han mort després dels intensos atacs israelians que han colpejat de nord a sud el devastat enclavament palestí, segons han confirmat fonts mèdiques. El portaveu de la defensa civil, Mahmoud Bassal, en declaracions a EFE, detalla que “la situació d’ahir va ser difícil, especialment a Gaza, on la ciutat es va enfrontar a un nou tipus d’operacions. El 90% dels atacs van ser assassinats i matances de ciutadans”. L’exèrcit israelià va bombardejar sense descans la Franja durant tota la jornada de dijous, i especialment Ciutat de Gaza, on més de 40 persones van perdre la vida, segons indica Bassal.
Servei mèdic al límit
Bassal eplica que el servei mèdic a la zona està en una situació molt precària, “va ser una bogeria i, per desgràcia, el sistema mèdic aquí es va veure molt afectat perquè es troba en una situació difícil. Els metges van haver de treballar amb una política de comparació, cosa que significa que qui aguanti més serà tractat primer”, afegeix.
Aquest divendres al matí l’exèrcit ha continuat bombardejant l’enclavament i ha matat almenys a dotze persones, segons l’agència oficial de notícies palestina, Wafa. Entre les víctimes hi ha el fotoperiodista Omar Salah Al-Derawi que va morir amb els seus pares després d’un bombardeig israelià a la zona d’Al-Zawaida, al centre de la Franja de Gaza. Amb la mort d’Al-Derawi, la xifra total de periodistes morts per l’ofensiva israeliana puja a 202, segons el recompte del Ministeri de Sanitat de l’enclavament, controlat per Hamàs. “Fem una crida a la Federació Internacional de Periodistes, a la Federació de Periodistes Àrabs i a tots els organismes periodístics de tots els països del món a condemnar aquests crims sistemàtics contra periodistes i professionals dels mitjans palestins a la Franja de Gaza” diu en el comunicat del govern gazià.
Així mateix, aquest divendres quatre gazians més han mort després que l’exèrcit hagi atacat una casa i una tenda de campanya a Deir Al Balah, al centre de l’enclavament. El director de la Xarxa d´ONG Palestina, Amjad Shawa, adverteix que aquesta és “una de les etapes més crítiques de la guerra” perquè l’exèrcit ha tornat a intensificar els seus atacs. “Tenim més de 25.000 pacients amb malalties cròniques com el càncer que necessiten urgentment ser evacuats de Gaza pel col·lapse del sistema de salut”, ha lamentat.
Negociacions per l’alto al foc
Israel i Hamàs van confirmar ahir a la nit que aquest divendres reprendran les negociacions a Doha per un alto al foc a la Franja de Gaza. Una cimera que aquesta darrera setmana havia quedat bloquejada i que es farà amb supervisió dels mediadors internacionals (Catar, Egipte i els EUA).
L’oficina del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va anunciar en un comunicat que una delegació encapçalada pel servei d’intel·ligència exterior, el Mossad, i de la seguretat interior, el Shin Bet, amb l’exèrcit israelià, viatjaran a Doha “per continuar amb les negociacions”. També el grup islamista Hamàs, va confirmar que la seva delegació viatjarà a Doha per reprendre les converses per desencallar l’acord que fa unes setmanes semblava imminent. “Demà reprendrem les negociacions amb tot els mediadors a Doha”, va confirmar a EFE Basem Naim, membre del buró polític de Hamàs.
Després que les converses es reactivessin a principis de desembre, amb bones perspectives des de les dues parts sobre la possibilitat d’aconseguir un acord, el diàleg es va trencar ara fa una setmana. Fins i tot el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va dir a les famílies que “havia arribat el moment d’un pacte”. Fonts coneixedores de les negociacions han assegurat que l’acord pot ser possible i aviat si es pot aconseguir que el govern de Netanyahu es retracti de les noves condicions que van obstaculitzar l’entesaw. Entre els esculls hi ha la llista de segrestats vius que “Israel insisteix a obtenir”. Hamàs argumenta que necessita uns dies de treva per posar-se en contacte amb altres grups que custodien ostatges per saber on són i si són vius o morts. La Jihad Islàmica, un altre grup que té al seu poder alguns ostatges israelians, va indicar dijous que un dels seus captius va intentar suïcidar-se fa tres dies quan es va assabentar que les negociacions havien fracassat davant les noves demandes de Netanyahu.
Dels 251 ostatges que les milícies palestines liderades per Hamàs van prendre captius el 7 d’octubre, queden a dins de l’enclavament 96 (34 està confirmat que serien morts), però hi ha quatre segrestats més des de fa anys, entre ells dos soldats morts des del 2014.
Des que va començar la guerra, Israel i Hamàs només van aconseguir un acord de treva d’una setmana a finals de novembre del 2023, en què es van intercanviar 105 ostatges a canvi de 240 presoners palestins, mentre que l’exèrcit israelià ha rescatat amb vida vuit captius i recuperat els cossos de 38 i Hamàs va alliberar per raons “humanitàries” quatre dones poques setmanes després del atac.