Los Angeles ha estat històricament una ciutat refugi però les polítiques federals poden posar pressió
Àlex Segura - Los Angeles
Sandy Benítez és l’advocada gerent de la Coalició pels Drets Humans dels Immigrants de Los Angeles (Chirla), una organització que defensa els drets d’aquest col·lectiu a Califòrnia i treballa per oferir serveis legals, recursos educatius i suport comunitari. En un moment d’incertesa creixent per a les comunitats immigrants als Estats Units, Chirla juga un paper clau en la lluita per la justícia social, ajudant a protegir les persones més vulnerables davant les polítiques migratòries restrictives.
Com descriuria la situació actual al país després de la victòria electoral i la presa de possessió del candidat republicà, Donald Trump? Com ho viu la comunitat que atenen des de Chirla?
La incertesa ha generat molt temor a la comunitat. A Chirla hem iniciat una campanya anomenada Prepari’s per quedar-se, per animar les persones que tenen el benefici d’Acció Diferida (DACA, en anglès) a renovar-lo; i els residents, a fer-se ciutadans. Ara mateix, els temps d’espera per a la ciutadania són més curts que durant l’administració anterior de Trump, quan va arribar a ser d’un any. Volem que aprofitin aquesta oportunitat abans que la situació pugui canviar.
Expliqui-ho per a qui no ho sàpiga. Què és exactament DACA i quina és la situació actual dels seus beneficiaris, tenint en compte que Trump ja va intentar revocar el programa en el passat?
DACA és una protecció temporal per a les persones que van arribar als Estats Units quan eren infants. Actualment, hi ha un augment en les renovacions. Els beneficiaris saben que aquesta és la seva principal preocupació i intenten protegir-se renovant a temps. També hem vist un augment de persones que busquen fer-se ciutadanes, i això és positiu perquè els dona una seguretat més gran i els permetrà votar en futures eleccions.
Des del punt de vista legal, quins mecanismes pot utilitzar la nova administració per liquidar aquest programa?
El futur de DACA depèn de les decisions judicials. Ara mateix, el cas és als tribunals. Trump va nomenar molts jutges amb una agenda alineada amb la seva, cosa que fa pensar que podrien intentar eliminar el programa. Si això passa, els beneficiaris que encara tinguin permisos actius estarien protegits fins que expirés el seu termini, però ja no es podrien renovar. És per això que insistim tant a aprofitar el temps que queda per garantir la màxima protecció possible.
Parlem de Los Angeles, que recentment s’ha declarat ciutat refugi. Quin paper pot tenir aquesta declaració davant una administració que aposta per deportacions massives?
Los Angeles ha estat històricament una ciutat refugi, i la seva comunitat sempre ha estat molt activa i implicada. Ser una ciutat refugi proporciona certes proteccions addicionals per a les persones indocumentades, però cal tenir en compte que les polítiques federals poden posar pressió. Tanmateix, Califòrnia és un estat que ofereix més garanties que altres llocs, i això és clau per mantenir un cert nivell de seguretat. Tot i això, si aquestes proteccions arribessin a fallar, seria la comunitat qui hauria de continuar donant suport i força.
Què li diria a una persona indocumentada que fa molts anys que viu aquí i que ara es troba en una situació d’estrès o por davant aquesta incertesa?
Primer de tot, vull dir-los que no estan sols. Hi ha organitzacions com Chirla que estem aquí per ajudar-los. És important que busquin una consulta legal amb un advocat qualificat i no amb notaris o persones no autoritzades. Recomano parlar amb diversos professionals per assegurar-se que entenen les seves opcions i el seu cas. També els animem a involucrar-se en la comunitat perquè, en moments com aquest, la unió i el suport mutu són essencials.
En relació amb el programa d’Estatus de Protecció Temporal (TPS), quins riscos hi ha que aquesta protecció es revoqui sota la nova administració? Trump ha dit que vol posar fi a aquest benefici migratori.
El TPS és una designació temporal per a persones de determinats països que afronten conflictes o desastres. Es revisa periòdicament i, si el govern decideix no renovar-lo, els beneficiaris no tindrien l’opció de continuar sota aquesta protecció. Per exemple, el TPS per a El Salvador està renovat fins a l’any 2026, però després d’aquesta data caldrà fer una nova revisió. La nostra feina consisteix a mantenir la comunitat informada i preparada per actuar segons el que passi.
Quin missatge final voldria transmetre a la comunitat immigrant dels Estats Units que viu aquest moment d’incertesa?
Si algú ha estat víctima de crim o abús, podria ser beneficiari d’algun tipus d’ajuda legal, i vull que sàpiguen que no estan sols. Aquest és un moment complicat, però també és un moment per unir-nos com a comunitat i continuar lluitant pels nostres drets. La seva veu importa i estem aquí per donar-los suport en tot el que puguem.