Política

"M'estranya que ERC pugui marcar el full de ruta de CDC"

Josep Maria Pelegrí, secretari general d'Unió, analitza en aquesta entrevista les dificultats que travessa la unitat catalana per al finançament i els reptes del congrés d'Unió previst per al 18 i 19 d'octubre.

Joan Puigcercós diu que ha canviat la relació amb CiU i que hi pot haver una entesa. Com ho valora?

Un cop més, les paraules d'ERC no coincideixen amb les seves accions. Ara piquen l'ullet però fins ara els fets demostren que el que han fet és excloure CiU del govern de la Generalitat, les diputacions, els ajuntaments i les taules de negociació. A més és una constatació de la seva incomoditat dins del tripartit. Ara, les seves declaracions són un reconeixement clar de la centralitat de CiU i de la nostra capacitat de defensar Catalunya i les persones que hi viuen i hi treballen. M'estranya que ERC pugui marcar el full de ruta de CDC i més encara tenint en compte que hi ha qüestions molt importants que defensa CiU, com la MAT, el quart cinturó i altres infraestructures, que tenen el seu rebuig.

¿La unitat dels partits catalans per negociar el finançament s'aguantarà?

Ja li dic que CiU no hi estalviarà esforços. Hem sigut valents i responsables, i per això hem donat suport al govern per defensar el que diu l'Estatut. Hem fet aquesta aposta i l'aguantarem fins al final. Però la unitat ha de ser corresposta per totes les parts, s'ha de dir de paraula i s'ha d'exercir amb fets. La unitat, per tant, durarà mentre tots els partits que la conformen tinguin voluntat de defensar el que diu la llei.

Però fins ara el govern i CiU no han aconseguit pactar un document de mínims per dir què no s'acceptarà.

Hem tingut diverses converses amb el conseller Antoni Castells. Nosaltres volem plasmar en un text la voluntat ferma d'unitat. I hem entregat un document al govern, però no hi hem rebut cap resposta. Hem demostrat la unitat de paraula, hem felicitat el govern per la contundent resposta verbal que ha fet a les agressions de l'Estat. Però aquesta unitat verbal s'ha de materialitzar per escrit, amb fets. CiU es mereix una resposta del govern. No entenem el silenci que manté. No ens expliquen a què obeeix, per què no contesten. La lleialtat que CiU ha demostrat al govern en el finançament no es mereix aquesta actitud.

Fins fa poc el PSC era ambigu sobre si votarà o no els pressupostos si s'incompleix el finançament, però ara ja sembla definitiu que hi donaran suport passi el que passi. ¿Això distorsiona per a CiU la unitat catalana?

El finançament té diferents temps. El primer temps és el català, i aquí CiU ja ha demostrat la valentia d'estar darrere el govern donant-li tot el suport que necessiti. Ara cal saber si defensaran el document de mínims. El segon temps és la negociació del govern català amb el govern espanyol, i aquí sí que CiU no hi pot fer res. I el tercer temps correspon a les Corts generals, perquè el nou finançament s'haurà de plasmar en una llei que s'hi haurà de debatre. De cara a aquest darrer temps, CiU ha ensenyat les cartes. Ja ha anunciat al govern català i a Madrid que si no tenim una resposta satisfactòria per a Catalunya en el finançament, el vot als pressupostos generals serà negatiu. Jo tinc clar que el PSC no votarà contra els pressupostos, però juguen amb l'ambigüitat. I és de lamentar aquesta indefinició sobre com negociar. Constata igualment que el PSC és PSOE.

¿Creu que el president Montilla es fa l'homenet, com va dir Artur Mas, si fa gestos de fermesa però té compromès el vot a favor dels pressupostos?

No vull entrar a qualificar l'actitud del senyor Montilla. L'hem defensat dels atacs que ha rebut del seu mateix partit per les declaracions que ha fet sobre el finançament. Fins ara ha tingut una actitud valenta, però de paraula. Li manquen fets i això genera inquietud en la ciutadania.

A l'octubre Unió celebrarà congrés. I un dels punts centrals de la ponència estratègica és l'aposta per entrar al govern central...

No, no és un dels punts centrals de la ponència, tot i que sí que ho diu.

Creu que és una proposta realista?

No es pot simplificar. Si el congrés aprova això, Unió només faria el pas en el cas que es donessin les circumstàncies. Nosaltres supeditem l'acció política a Catalunya i a la seva gent. No plantegem tant entrar al govern de l'Estat com intentar que no es governi contra Catalunya des de l'Estat. I fins ara, com que no hi hem sigut, l'Estat ha governat sempre contra Catalunya.

Felip Puig veu desfasat aquest plantejament, a causa de l'hostilitat del govern socialista...

La ponència no diu que apostem per entrar ara al govern de l'Estat. És evident que no es donen les condicions. Ara bé, demano que el procés congressual d'Unió sigui respectat. No dic per qui. Quan estiguin les conclusions aprovades podem discutir el que calgui, amb CDC, el PSC, ERC, amb tot l'espectre polític.

Per què no estan d'acord amb la idea de Casa Gran del Catalanisme que impulsa CDC?

A la ponència no parlem d'altres partits sinó d'Unió. I reafirmem la nostra idea que des de diferents posicions ideològiques podem defensar Catalunya. Aquest plantejament no és contra la Casa Gran del Catalanisme o contra els partits, com PSC i PP, que no tenen el centre de decisió a Catalunya. Respectem que hi ha altres maneres de defensar Catalunya, però ens reafirmem en la nostra pròpia concepció catalanista i d'humanisme cristià. I els nostres valors, com la centralitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.