POLÍTICA
L’administració pública haurà de comprar el 50% dels aliments de proximitat
El 50% dels aliments que comprin les administracions públiques a partir d’ara hauran de ser de proximitat, el doble que fins ara. És una de les mesures incloses en l’Estratègia Alimentària 2025-2028 que ha presentat aquest dimecres el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig i que afectarà, per exemple, els menjadors dels centres educatius, les presons i els centres sanitaris. L’objectiu del Govern és enfortir el consum de proximitat “per motius de sostenibilitat, progrés econòmic i social, salut i també per qualitat”, segons ha afirmat el conseller.
Ordeig ha explicat que actualment només un 20% de les compres d’aliment del sector públic són de proximitat, i ha assegurat que doblar aquesta xifra generarà un impacte de 100 milions d’euros. El conseller ha defensat que cal “educar i sensibilitzar” la societat sobre la importància del consum de km 0. Per això, un dels focus de l’estratègia alimentària seran les escoles. El Departament d’Agricultura iniciarà una prova pilot de formació alimentària a una vintena de centres educatius per afavorir el coneixement sobre el consum i “perquè l’alumnat sigui capaç de prendre decisions sobre una alimentació saludable, sostenible i responsable”. També es fomentarà la recuperació de les cuines pròpies als menjadors escolars.
L’Estratègia Alimentària, recull una quinzena de mesures seguint la Llei d’Alimentació que va iniciar l’anterior executiu liderat per ERC. Entre elles es preveu facilitar infraestructures alimentàries compartides, com obradors i escorxadors, implementar un programa d’innovació perquè l’agricultura i la ramaderia millorin en tecnificació i digitalització i impulsar l’etiquetatge intel·ligent per a tots els productes catalans.
Ordeig ha assenyalat la necessitat de “crear més progrés econòmic i social” a través d’un major consum de km 0 i ha ressaltat que el pla “no pretén fer una autarquia ni un tancament”. Segons el conseller no s’ha de blindar l’entrada de productes estrangers, però calen mesures per incrementar el consum local “perquè si no, hi haurà una desertització de la majoria del territori i el consum dependrà de productes i preus imposats des de fora”.