Política
Òmnium portarà a Brussel·les el bloqueig a la llei d’amnistia
L’entitat anuncia que denunciarà a la Comissió Europea els incompliments en l’aplicació de la norma perquè els inclogui en el seu informe sobre la situació de l’estat de dret a la Unió Europea
Òmnium Cultural ha presentat aquest dijous davant la comissió de Justícia del Parlament el seu informe sobre el compliment de la llei d’amnistia, on constata el “bloqueig” a la seva aplicació set mesos després que entrés en vigor. L’informe, actualitzat al gener, estima que només s’ha aplicat la llei d’amnistia al 39% de les 1.610 persones susceptibles de beneficiar-se’n.
El president de l’entitat, Xavier Antich, ha anunciat que portarà aquests incompliments davant la Comissió Europea (CE) i li farà arribar el document amb la seva anàlisi perquè l’incorpori a l’informe que elabora periòdicament per avaluar la situació de l’estat de dret dels països membres.
Ha explicat que denunciaran a Brussel·les la “impunitat” de la violència policial, la “doble vara de mesurar” i el “bloqueig” en l’aplicació de la llei. “Ho farem assenyalant irregularitats i la mala praxis de la cúpula judicial”, ha afegit. Segons ell, la “cúpula judicial polititzada” actua de manera activa per boicotejar la llei d’amnistia.
En aquest sentit, ha lamentat que l’amnistia s’ha aplicat de manera “ràpida i en bloc” per a gairebé tots els policies investigats però, en canvi, als represaliats se’ls aplica amb “compta gotes”. Des de l’octubre, quan Òmnium va fer públic la seva primera avaluació del compliment de la llei, les persones que han aconseguit l’amnistia o han vist arxivada la seva causa han augmentat del 22% al 39%. L’entitat, però, lamenta que menys de la meitat de les persones represaliades que han sol·licitat l’amnistia ha rebut una solució favorable. A més, gairebé la meitat de les sol·licituds estan encara pendents de resolució set mesos després de l’entrada en vigor de la llei, i un 13% estan suspeses a l’espera de la resposta a qüestions plantejades al el Tribunal Constitucional (TC) o al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).
El líder d’Òmnium ha assenyalat que l’amnistia també és víctima d’una “ofensiva política” i ha recordat que el TC espanyol ha rebut fins quinze recursos contra la norma per part de governs i parlaments autonòmics.
Per tot plegat, ha assegurat que estaran amatents al desenvolupament de la llei i que ho continuaran elevant a les instàncies necessàries “tantes vegades com calgui”.
Crida a augmentar la pressió
L’informe presentat per Òmnium al Parlament xifra en 726 les persones que s’enfronten a causes penals i del tribunal de comptes relacionades amb el procés sobiranista català, el 45% de les 1.610 persones represaliades que es poden beneficiar de la llei d’amnistia. D’aquest grup d’afectats, 374 han fet peticions que s’han resolt en amnistia en 116 casos (31%) i 24 han estat denegades (6,4%). Trenta-tres amnisties més (8,8%) han estat denegades, però els casos han acabat amb arxivament o absolució. Quaranta-set altres peticions (12,5%) estan suspeses per les qüestions d’inconstitucionalitat o prejudicials al TC i al TJUE. De 154 no consta resposta i no hi ha constància que les 352 restants s’hagin tramitat.
Pel que fa a les 884 persones afectades per sancions administratives, només hi ha hagut 35 tramitacions, de les quals disset han acabat amb la concessió de l’amnistia concedides, tretze han estat desestimades i cinc encara esperen resposta.
En relació amb l’informe publicat a l’octubre, les peticions d’amnistia s’han incrementat en un 11%, de 330 a 374 sol·licituds. També ha augmentat el percentatge de resposta a aquestes sol·licituds, que actualment es troba prop del 60%, mentre que fa 30 mesos estava al 50%.
Tot i això, l’informe reflecteix que no totes les persones que es poden beneficiar de la llei han tramitat la seva sol·licitud. És per això que Òmnium fa una crida a augmentar les peticions perquè, segons l’entitat, “com més n’hi hagi, més massiva serà la resposta a la pressió”.