Política

la crònica

El reflex de Barcelona entre les bombes de Londres

La defensa passiva barcelonina durant la Guerra Civil espanyola va generar un debat de classes al Regne Unit
El refugi 307 del Poble-sec va inspirar els túnels de la ciutat anglesa de Ramsgate per a 60.000 persones durant els Blitz

“No sé per què van ata­car Rams­gate”, diu Max Stre­at­fi­eld, direc­tor dels túnels de Rams­gate, l’única ciu­tat que va cons­truir refu­gis sub­ter­ra­nis per pre­pa­rar-se per a la Segona Guerra Mun­dial al Regne Unit, a la costa davant de França. Es refe­reix a l’atac de la Luftwaffe, el 24 d’agost del 1940, que va mar­car l’inici del Blitz, la cam­pa­nya sos­tin­guda de bom­bar­de­jos nazis al país. “Rams­gate no era objec­tiu mili­tar –explica–. Crec que esta­ven assa­jant per ata­car Lon­dres.” Stre­at­fi­eld és a l’Impe­rial College de Lon­dres, en la pre­sen­tació de l’expo­sició de la fotògrafa Ana Sánchez sobre la con­nexió dels refu­gis i la defensa pas­siva de Bar­ce­lona durant la Guerra Civil amb el Blitz i la Segona Guerra Mun­dial al Regne Unit.

“Els túnels de Rams­gate estan ins­pi­rats en els refu­gis de Bar­ce­lona, hi ha una con­nexió molt directa –explica Sánchez–, i en con­cret estan ager­ma­nats amb el refugi 307 del Poble-sec.” L’expo­sició està oberta fins al 28 de febrer i mos­tra algu­nes de les foto­gra­fies que va fer en més de qua­ranta refu­gis de Bar­ce­lona. Sem­blen retrats fan­tas­magòrics, amb llau­nes oxi­da­des, sopers, miralls bise­llats, memòria viva de les hores sota terra.

Sánchez explica que fa dos anys va començar a esti­rar el fil per bus­car la con­nexió britànica. Ha inves­ti­gat els arqui­tec­tes i engi­nyers britànics que havien viat­jat a Bar­ce­lona per docu­men­tar-se sobre els més de mil refu­gis que s’hi van cons­truir durant els atacs de l’avi­ació de Mus­so­lini entre finals del 1936 i finals del 1938. A l’expo­sició es mos­tren alguns dels infor­mes reco­pi­lats per Sánchez. “Són ells els que teo­rit­zen sobre la nos­tra experiència, no nosal­tres –diu–. Perquè quan entren les tro­pes fran­quis­tes a Bar­ce­lona es con­fis­quen tots els docu­ments, i aquesta memòria es con­serva fins avui gràcies als arxius britànics.”

Tots con­tac­ta­ven amb Ramon Perera, que era l’engi­nyer muni­ci­pal de Bar­ce­lona. “El feno­men de la cons­trucció de refu­gis prové de la gent, però ell en tec­ni­fica la cons­trucció”, afirma Sánchez. Crea el “model Bar­ce­lona”. Després de la guerra s’exi­lia al Regne Unit i intenta expor­tar aquest model. Un dels pri­mers que van visi­tar els refu­gis bar­ce­lo­nins va ser Jack Hal­dane, científic comu­nista britànic i bri­ga­dista inter­na­ci­o­nal. Hal­dane va ela­bo­rar un informe tècnic de tres-cen­tes pàgines per dema­nar al govern con­ser­va­dor de l’època de cons­truir refu­gis al Regne Unit. Però va ser rebut­jat. Deien que no serien bom­bar­de­jats, que només podien rebre un atac amb gas.

A l’expo­sició s’hi mos­tren els pam­flets ela­bo­rats pel Par­tit Comu­nista i pel Par­tit Labo­rista sobre les “A.R.P.” (les pre­cau­ci­ons res­pecte a atacs aeris) exi­gint al govern de l’Estat refu­gis com els de Bar­ce­lona. “La resistència pas­siva de Bar­ce­lona va ins­pi­rar la lluita de clas­ses al Regne Unit”, diu Sánchez.

La sala de l’Impe­rial College és a ves­sar. Entre el públic hi ha arqui­tec­tes, engi­nyers, fills d’exi­li­ats, de bri­ga­dis­tes. Un d’ells és Peter Doyle, his­to­ri­a­dor de Golds­mith Uni­ver­sity of Lon­don, espe­ci­a­lit­zat en trin­xe­res i túnels en la Pri­mera Guerra Mun­dial. Doyle explica que el govern va ofe­rir refu­gis per ins­tal·lar-los als jar­dins de les cases. “Es va con­ver­tir en un pro­blema social perquè qui tenia jar­dins lla­vors era la classe mit­jana –diu–. Els pri­mers bom­bar­de­jos aeris a Lon­dres van ser al port, que ales­ho­res era el més gran del país i cen­tre econòmic i comer­cial. Però també era la zona on obrers i esti­ba­dors esta­ven den­sa­ment con­cen­trats, sovint en pisos i peti­tes cases sense jardí. I no tenien l’opor­tu­ni­tat d’ins­tal·lar-se aquells refu­gis –relata Doyle–. Això va pro­vo­car molta tensió social entre els que tenien refu­gis ade­quats i els que no.”

“A Lon­dres només es van cons­truir uns pocs refu­gis públics i de pro­fun­di­tat com els de Bar­ce­lona, com els de Clap­ham South, però els van aca­bar massa tard i pràcti­ca­ment no es van arri­bar a fer ser­vir”, explica Sánchez. I parla del “refugi utòpic” de Fins­bury Park, barri al nord de Lon­dres amb un tei­xit social i comu­ni­tari molt potent, com Bar­ce­lona, que també va ser rebut­jat i va que­dar en pro­jecte.

La sort va ser dife­rent a Rams­gate. L’engi­nyer muni­ci­pal, Ric­hard Brim­mell, havia pre­sen­tat dues pro­pos­tes per cons­truir un refugi basant-se en l’estudi de Hal­dane, però havien estat rebut­ja­des pel govern cen­tral. L’any 38 Brim­mell va deci­dir viat­jar a Bar­ce­lona men­tre era bom­bar­de­jada i va visi­tar el refugi 307. La seva jugada va ser adap­tar el pro­jecte de Hal­dane a les pre­ten­si­ons del govern i va dis­se­nyar un refugi a prova de gas i amb sis­tema de ven­ti­lació. Aquest cop el van auto­rit­zar.

Els túnels de Rams­gate van ser cavats en només sis mesos, este­nent-se com una cica­triu ama­gada de sis quilòmetres al vol­tant de la ciu­tat. Van aca­bar-los just abans de la guerra i tenien una capa­ci­tat per a 60.000 per­so­nes. Hi cabia la ciu­tat sen­cera. Els van fer ser­vir per pri­mera vegada el 24 d’agost del 1940, quan van sonar les sire­nes per avi­sar d’una incursió de l’avi­ació nazi que aca­bava de des­truir l’aeròdrom mili­tar de Mans­ton, a sis quilòmetres.

Stre­at­fi­eld explica l’anècdota de Wins­ton Churc­hill i el cigar. Va ser el 28 d’agost, qua­tre dies després de l’atac. Al matí van avi­sar l’alcalde, Art­hur Kempe, perquè anés a Mans­ton. “Kempe era un indi­vidu excèntric a qui li agra­dava ves­tir sem­pre amb frac i copalta, però aquell matí no es va posar l’uni­forme d’alcalde –explica Stre­at­fi­eld–. No sabia que a Mans­ton l’espe­rava Churc­hill.”

L’ales­ho­res pri­mer minis­tre britànic havia deci­dit visi­tar Rams­gate per com­pro­var els efec­tes de les bom­bes. Al pas­seig marítim el va atra­par la visió d’un hotel amb les fines­tres des­tros­sa­des. Des de fora podia veure la mes­tressa que seguia ser­vint el te al saló per als cli­ents, entre les runes. Churc­hill se li va apro­par, li va aga­far la mà i li va dir: “Admiro el seu espe­rit.” Ales­ho­res van tor­nar a sonar les sire­nes i Kempe i Churc­hill van córrer cap a l’entrada més pro­pera dels túnels. El pri­mer minis­tre britànic estava fumant un cigar amb delit. Kempe li va haver de dir dos cops que no es podia fumar als túnels. Estava pro­hi­bit fumar i esco­pir, per no escam­par gèrmens i evi­tar brots de tuber­cu­losi i altres malal­ties de trans­missió per l’aire.

Churc­hill va llençar el cigar a terra i va dir: “Aquest era un dels bons.” Va ser una falsa alarma. Els ale­manys final­ment no van bom­bar­de­jar Rams­gate aquell dia. En sor­tir del túnel, el pri­mer que va fer va ser encen­dre un altre cigar. “Catorze dies més tard va començar el Blitz de Lon­dres –explica Stre­at­fi­eld–. Això sem­bla demos­trar que esta­ven fent pro­ves a Rams­gate.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.