ECONOMIA
Lagarde a Trump: “que guanyi el millor”
La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha respost aquest divendres al Fòrum de Davos a les crítiques del president Donald Trump sobre que Europa tracta injustament el seu país, amb una crida a favor de treballar junts i respectar les regles i ha afegit que, en aquest marc, “que guanyi el millor”.
“Sí, hi ha països en una posició més forta que altres, però tots ens necessitem”, ha dit Lagarde a la sessió de cloenda del Fòrum Econòmic Mundial (WEF), on aquest dijous Trump, que va intervenir ahir per vídeoconferència des de Washington, es va queixar que la Unió Europea (UE) “tracta molt, molt injustament” els EUA i que el seu país prendria mesures.
Lagarde ha dit que no es podien ignorar “ni les regles ni les institucions”, i en una negociació, encara que “alguns participants tinguin més fortalesa que altres, tots ens asseiem a negociar”, ja que els marcs estan “per als jugadors que respecten les regles”, va dir i va concloure que en aquest escenari, que “guanyi el millor”.
En ser preguntada si les paraules de Trump eren certes, Lagarde ha dit que no es podia contestar “sí o no” i que no era una qüestió de “blanc o negre”, ja que, a més de la balança comercial, cal tenir en compte també els intercanvis de serveis i el moviment de capitals.
Lagarde ha advocat perquè les relacions comercials s’organitzin en “un marc de confiança”, amb regles i en què no s’ignorin les institucions, i va insistir en la necessitat de negociar. Ha assenyalat que si alguna cosa havia après Europa després de la II Guerra Mundial, era que un no pot anar sola i que cal treballar plegats i respectar-se.
En la seva intervenció en remot des de Washington, Trump ha assegurat que el seu país té “cents de milers de milions de dòlars en dèficit (comercial) amb la UE i ningú està feliç amb això”, per la qual cosa prendrien mesures per resoldre’l. Trump, així mateix, ha lamentat que és difícil competir a la UE per a les empreses nord-americanes i que no “hi ha raons” per les quals el procés d’aprovacions dels estats membres no pugui “anar més ràpid”.