Guerra a Gaza
Albares proposa una missió de la UE a Rafah i ofereix efectius de la Guàrdia Civil
El ministre d’Exteriors espanyol subratlla la necessitat que la Unió Europea contribueixi a ajudar la població palestina
Rebutja la idea de Trump de “netejar” la Franja i afirma que “els gazians han de continuar a Gaza”
El ministre espanyol d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, ha anunciat aquest dilluns que plantejarà als seus col·legues de la Unió Europea (UE) desplegar una missió al pas fronterer de Rafah, l’únic entre la Franja de Gaza i Egipte. Albares ha ofert la participació d’agents de la Guàrdia Civil espanyola si prospera la iniciativa.
En declaracions abans de participar en el Consell d’Afers Exteriors de la UE, a Brussel·les, el ministre espanyol ha explicat que l’objectiu de la proposta és ajudar l’Autoritat Nacional Palestina a controlar “l’entrada i sortida de persones” i normalitzar aquest punt fronterer.
Albares no ha concretat quants efectius podrien participar-hi, però ha confirmat que “la Guàrdia Civil estarà presenta en aquesta missió” i que hi haurà els agents necessaris. En qualsevol cas, ha insistit que el desplegament s’ha de fer “com més aviat millor i el més ràpidament possible”.
El cap de la diplomàcia espanyol ha indicat que els detalls se sabran quan l’alta representant per a la política exterior de la Unió Europea, Kaja Kallas determini, en coordinació amb l’autoritat palestina, el nombre d’efectius necessari, així com els terminis del seu desplegament.
No a la “neteja” de Trump
En la seva intervenció, Albares ha rebutjat la proposta del president dels Estats Units, Donald Trump, de “netejar” la Franja de Gaza i reubicar més d’un milió i mig de palestins a països veïns com Jordània i Egipte, Albares ha subratllat la UE té “una posició molt clara: els gazians han de continuar a Gaza, i Gaza forma part del futur Estat palestí”. El ministre ha remarcat la necessitat de posar “com més aviat millor i sota una única autoritat palestina” les zones de Gaza i Cisjordània.
A més, ha defensat que l’ajuda humanitària de la UE ha d’entrar “massivament” a Gaza per començar a pal·liar el més aviat possible la catàstrofe humanitària a l’enclavament palestí, després de quinze mesos d’atacs israelians, ja sigui a través de l’entrega d’ajuda humanitària, la recuperació de l’educació o garantint la presència al territori de l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina (UNRWA), entre d’altres.