Política

S'eleven a 100 els morts en la cadena d'atacs a Bombai

La cadena d'atacs perpetrats al voltant d'una desena d'enclavaments de Bombai i que semblen formar part d'una acció coordinada, segons la policia, ha provocat ja la mort d'un mínim de 101 persones, entre les quals figuren sis estrangers.

Entre els morts es troba el cap de la policia antiterrorista de la capital financera índia, Hemant Karkare, així com almenys onze agents més. Per part seva, la policia confirma 287 ferits, malgrat que alguns mitjans locals han arribat a donar-ne fins a 900.

Aquestes accions han deixat pas a enfrontaments entre les forces de seguretat, l'exèrcit i els terroristes, que mantenien durant la nit desenes de persones com a ostatges, sobretot en dos hotels de la capital financera índia. El desplegament policial es va saldar en les primeres hores amb la detenció de nou persones i l'assassinat de cinc sospitosos més, segons les informacions recollides que parlen també que un mínim de tres terroristes van escapar del setge de les forces de seguretat.

En aquest context, i segons ha informat l'agència índia de notícies PTI, el govern de l'Índia ha declarat l'"estat de guerra" per "respondre adequadament als terroristes". En concret, el ministre de l'Interior, Sriprakash Jaiswal, ha dit: "Considerem que els atacs terroristes a Bombai són una acció de guerra i afrontem la situació com si fos un estat de guerra".

Autoria reivindicada
El grup Deccan Mujahidí ha reivindicat a través d'un correu electrònic enviat a la premsa l'autoria d'aquests incidents. Un dels presumptes membres d'aquest grup i que formaria part dels set assaltants de l'hotel Trident (antic Oberoi) ha demanat, en declaracions a la televisió índia, l'alliberament de tots els "mujahidins" detinguts al país asiàtic. A més, ha criticat l'opressió que, segons la seva opinió, pateixen els musulmans.

L'Índia ha patit els últims anys diversos atemptats terroristes, molts dels quals porten el segell de l'islamisme radical, tot i que també s'han arrestat extremistes hindús per algunes d'aquestes accions armades. La magnitud d'aquesta nova tragèdia manté en contacte l'oposició i el govern.

Els terroristes han perpetrat les seves accions amb diferent tipus d'armament, entre ells granades, i s'han repartit per al voltant d'una desena de llocs. En aquest sentit, els més perjudicats han estat els hotels de luxe Taj i Trident, tot i que altres llocs com l'aeroport de Santa Cruz, dos hospitals, uns multicines, una estació de tren o una cafeteria també s'han vist afectats.

Caos i pànic
Per aquesta raó, quan començava a alba a Bangkok, la situació seguia sense estar sota control a Bombai i l'hotel Taj estava envoltat per policies armats, ambulàncies i efectius de bombers, que hi han acudit per intentar sufocar les flames que eren visibles des de l'exterior.

A l'hotel s'han sentit trets i sis explosions, després del qual el fum ha començat a sortir per la teulada i s'han viscut escenes de pànic, amb persones demanant auxili des de les finestres del luxós edifici. Segons un inspector de policia, Asjok Patil, els terroristes han llançat "granades des de la teulada" per intentar contenir el desplegament policial que els mantenia envoltats en el principal escenari d'aquest conflicte.

Alguns dels ostatges han pogut trucar a la premsa i han detallat un escenari de caos en què, per exemple, les sortides d'emergència estaven bloquejades o dos cadàvers jeien al costat de la piscina. Un altre dels testimonis, un britànic, ha apuntat que els terroristes podrien tenir com a objectiu els estrangers, ja que a la seva arribada a l'hotel han començat a demanar passaports del Regne Unit i els Estats Units.

Ostatges estrangers
Entre els estrangers atrapats per la cadena d'atacs hi ha l'eurodiputat català del grup CiU Ignasi Guardans i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, els quals han sortit il·lesos. Aguirre i la seva delegació, que estaven de visita oficial a l'Índia, han estat desallotjats de l'hotel Oberoy de la ciutat i ja volen cap a Madrid.

Un testimoni britànic que es trobava en el Taj ha assenyalat que els homes armats, joves i "potser d'entre 20 a 25 anys", l'han sorprès al restaurant de l'hotel. Per part seva, l'advocat britànic Mark Abell ha declarat que s'havia amagat en la seva habitació de l'hotel Oberoi després de sentir dues explosions.

Al restaurant d'aquest edifici es trobava un espanyol que ha explicat a Reuters que ha vist "una sèrie de tirotejos i mort". "He anat arrossegant-me fins a la cuina i m'hi he quedat, fins que he sentit que tot estava tranquil", ha afegit .

L'ambaixador d'Espanya a l'Índia, Ibon de la Riva, ha confirmat a TVE que té constància que dos espanyols es troben entre els ferits per la successió d'atacs terroristes que han sacsejat Bombai. Un d'ells estava sent intervingut quirúrgicament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.