EUROPA
Rebuig internacional a les sancions que Trump preveu per als funcionaris del TPI
Europa defensa el rol del tribunal de la Haia, però Hongria se’n desmarca
El Tribunal Penal Internacional (TPI) ha condemnat la decisió del president dels Estats Units, Donald Trump, d’emetre una ordre executiva per sancionar funcionaris del tribunal, considerant que la mesura “perjudicarà la tasca judicial independent i imparcial” del tribunal amb seu a la Haia. En un comunicat, l’organisme s’ha mostrat “ferm al costat del seu personal i compromès a continuar oferint justícia i esperança a milions de víctimes innocents d’atrocitats a tot el món” mitjançant totes les investigacions obertes.
Entre aquestes investigacions hi ha la que ha motivat les sancions que vol imposar els Estats Units, sobre crims de guerra i de lesa humanitat a Gaza i que inclou una ordre de detenció contra el primer ministre israelià, Benjamín Netanyahu. Trump considera que el TPI ha emprès “accions il·legítimes i infundades contra els Estats Units” i Israel, per bé que també recalca el seu compromís amb la rendició de comptes i, alhora, demana que el tribunal respecti la decisió de no sotmetre el seu personal a la jurisdicció del TPI.
L’ordre de Trump preveu restriccions financeres i limitacions en l’obtenció de visats per viatjar als Estats Units per als membres del TPI que col·laborin en investigacions contra ciutadans nord-americans o aliats de Washington, i també als seus familiars directes.
El tribunal de la Haia té la missió de jutjar persones acusades de crims de guerra, crims de lesa humanitat, genocidi i agressió, però entre els seus 125 estats membres no hi ha els Estats Units, la Xina, Rússia ni Israel, que no en reconeixen la jurisdicció.
Reaccions a Europa
Mentre Israel ha celebrat, com no podia ser d’altra manera, la decisió de Trump, el president del Consell Europeu, António Costa, ha declarat que les sancions al TPI suposen “una amenaça a la seva independència” i condicionen tot el sistema de justícia penal internacional, mentre que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha defensat que el tribunal “ha de poder emprendre lliurement la lluita contra la impunitat global”.
En canvi, Hongria s’ha desmarcat del criteri general de la UE. L’executiu de l’ultradretà Viktor Orbán considera que la decisió de Trump “és absolutament comprensible” perquè el tribunal de la Haia, segons el parer del ministre d’exteriors hongarès, “s’ha convertit en una eina política tendenciosa”.