Jordi Soler, alcalde de Calonge i Sant Antoni, posa en relleu com a element positiu la diversitat de grups que formen el govern, que, diu, els ha permès avançar en temes importants que preocupaven a la ciutadania. Soler destaca al llarg de l’entrevista els principals reptes, com ara l’aplicació del nou contracte de neteja, obres urbanístiques i projectes, com el castell o el centre del vi, claus, junt amb Poble de Llibres, per dinamitzar el municipi. Aquest veterà i incombustible polític no tanca del tot la porta a presentar-se novament per revalidar l’alcaldia.
Arribem gairebé a mig mandat. Quin balanç fa de la feina realitzada fins ara?
M’agradaria destacar que el govern és un equip molt ampli format per membres de fins a cinc partits polítics, com són Junts, el PSC, el PP, Tots pel Poble i Guanyem.
Força diferents, sí.
Però, tot i que puguem semblar molt diferents, és això el que ens permet continuar millorant cada cop més la gestió del municipi. Com a resultat d’aquest ampli consens, hem pogut avançar en temes importants que preocupaven a la ciutadania, com pot ser el nou contracte de recollida de residus sòlids urbans.
Un dels reptes del govern. Ja se n’han pogut veure els primers resultats?
I tant. S’ha doblat el servei de neteja manual, hi ha servei de brigada cada dia, s’ha duplicat la freqüència de recollida de mobles i poda... Només són alguns exemples del que ja s’està fent. A més, progressivament anem incorporant nous vehicles i màquines i molt aviat presentarem la nova imatge del servei.
I la recollida porta a porta?
A partir del juny, a les noves zones que s’hi incorporen, juntament amb la instal·lació de contenidors tancats amb obertura mitjançant targeta a Sant Antoni. També es reforçarà la recollida comercial porta a porta a tot el municipi.
El projecte d’estabilització de les platges de Sant Antoni i es Monestrí com està?
Tot i que no depèn de nosaltres, confiem que Costes de l’Estat anunciï l’empresa licitadora de forma imminent i que les feines puguin començar. Com que el termini total d’execució del projecte és de vuit mesos, ja no el podran tirar endavant tot sencer abans de l’estiu, però esperem que comencin pel nou espigó de Sant Antoni i que almenys aquesta part estigui finalitzada abans de la temporada de platges. Més endavant caldrà que continuïn amb els moviments de sorra i l’espigó de Palamós.
Calonge, Poble de Llibres ja ha celebrat tres anys de vida. Com valora aquest projecte?
És un autèntic èxit. Amb una oferta de sis llibreries al centre de Calonge, entre generalistes i especialitzades, a més d’una setena a Sant Antoni, som un referent al mapa català per a lectors, escriptors i editorials. Poble de Llibres fa que Calonge estigui de moda i cada cop siguin més, tant negocis com visitants, els que s’hi acosten.
Un projecte il·lusionant.
Molt. I, a més, la il·lusió dels llibreters és clau per a Poble de Llibres. Per això no deixem d’apostar per fer una rica programació cultural que acompanyi el projecte, com en els casos de l’aniversari o per Sant Jordi. De fet, després de l’èxit de l’any passat, ja estem treballant en un gran Sant Jordi 2025. Una bona mostra de l’èxit d’aquest projecte és que ha tingut un impacte directe en la revitalització del centre històric de Calonge, on s’hi han obert, entre altres establiments, dos negocis de restauració i un hotel.
Ara mateix el nucli antic de Calonge s’està transformant amb diversos projectes urbanístics i culturals. Quines són totes aquestes obres?
El mes passat vam inaugurar la plaça de Mossèn Pere Surribas amb una emotiva jornada. Aquesta és una nova placeta dedicada a la lectura i la literatura, ja que la cultura serà cada cop més present als espais públics de Calonge. Seguint aquesta línia, tenim en marxa les obres d’una nova plaça per a la cultura al centre històric, just a la confluència entre els exteriors de la Sala Fontova i la recentment reformada sala polivalent del Cercle Calongí. Es tracta d’una de les actuacions urbanístiques més rellevants dels darrers anys al nucli antic i s’utilitzarà com a espai cultural a l’aire lliure. Paral·lelament, les obres del nou centre d’interpretació del vi i la gastronomia a l’antiga casa de les monges i la museïtzació del castell de Calonge com a centre d’interpretació de les Gavarres continuen avançant.
Quan estarà enllestit el centre del vi i la gastronomia?
De moment ara tanquem la primera fase de les obres. Això ens permetrà, abans de l’estiu, traslladar-hi l’exposició sobre el vi de Calonge que ara es pot veure a la seu provisional, també al carrer Major, així com l’oficina de turisme de Calonge, i instal·lar-hi una sala immersiva. A més, d’aquí a poc començarem la segona fase de les obres i, per tant, el 2026 podrem comptar amb un pati posterior que farà de plaça pública i amb les aules de formació en gastronomia, enologia i turisme cultural a punt per ser utilitzades.
Encara al centre de Calonge, també hi ha pendent la museïtzació del castell, on hi ha d’anar el centre d’interpretació de les Gavarres.
Sí. Això està molt a prop de ser una realitat. Ja s’estan acabant de produir els materials i continguts de l’exposició fixa i s’està tancant amb altres institucions el traspàs d’obres. Abans de l’estiu podrem donar a conèixer la història i vida de les Gavarres, un entorn geogràfic del qual formem part amb molt d’orgull. El castell i el centre del vi i la gastronomia seran motors per dinamitzar el centre històric de Calonge.
En ple Sant Antoni, són molt visibles les obres a plaça de Catalunya i l’avinguda de la Costa Brava. A l’estiu hi haurà normalitat?
És clar que sí. Tot i que a l’estiu pot ser que falti acabar de polir alguns detalls de mobiliari urbà i enjardinament, ja podrem dir que comptem amb un entorn pacificat i a un sol nivell, és a dir, completament accessible. Locals i visitants podran gaudir d’un espai de plataforma única que unirà el centre de Sant Antoni amb el mar.
Per a l’entorn del Collet, quin projecte tenen?
El Collet, que temporada rere temporada ens dona molt bones notícies quant als resultats de les excavacions arqueològiques de la vil·la romana, ha de ser un espai 360. El monestir del segle XIII s’ha d’adaptar per oferir un equipament cultural, d’actes, d’activació i promoció de l’economia local, a més de formació. Estem treballant en un projecte que permetria desenvolupar estudis universitaris al Collet relacionats amb el món de la gastronomia. Tenim la intenció d’anunciar que s’hi duran a terme estudis universitaris.
I pel que fa a les urbanitzacions, com està la recepció de Mas Pere? I a part d’aquesta, hi ha més projectes d’urbanització pendents?
Recepcionar Mas Pere era un dels reptes més grans del municipi i per fi podem dir que està pràcticament acabat, a part de quatre serrells, com per exemple algunes feines d’enjardinament. Ara és moment de centrar els nostres esforços en diversos projectes d’urbanització, com l’àmbit de Sant Antoni Oest, la urbanització Font Romà de Treumal o la urbanització David.
Per acabar, una pregunta més personal. Fa vint-i-un anys de la primera vegada que va ser alcalde de Calonge i Sant Antoni. Quins plans té per al pròxim mandat? Es presentarà de nou com a cap de llista?
És una mica aviat per poder respondre aquesta pregunta. És una decisió que s’ha de meditar bé i de forma compartida amb la gent més propera a mi, que pateix, molt més que jo mateix, les vicissituds del dia a dia com a alcalde de poble. No us puc amagar que, fent d’alcalde, es passen moments difícils. Fins i tot et pot arribar a passar pel cap deixar-ho i, en lloc de dedicar-te a tothom, dedicar-te només als teus. Però hi ha una força interior, barreja de vocació i de sentit de l’honor, que et fa continuar. D’aquí a un any, més o menys, ho començarem a valorar, ara encara no toca.