europa
Els països bàltics completen la seva desconnexió del sistema elèctric rus
Moscou lamenta una “decisió política” que repercutirà de manera negativa en els preus energètics de la regió
Estònia, Lituània i Letònia se sincronitzaran aquest diumenge a la xarxa l’europea
Els governs d’Estònia, Letònia i Lituània han anunciat aquest dissabte la seva desconnexió del sistema elèctric rus per incorporar-se a la xarxa energètica europea, en una iniciativa per protegir-se, coincideixen en afirmar, de qualsevol maniobra de pressió de Rússia a través del subministrament d’energia. La connexió a la xarxa europea tindrà lloc aquest diumenge i es culminarà així un procés d’anys que va adquirir urgència amb la invasió russa a gran escala d’Ucraïna.
Estònia, Lituània i Letònia, totes elles antigues repúbliques soviètiques ara a la Unió Europea i l’OTAN, havien volgut bloquejar la capacitat de Rússia de poder fer-los xantatge geopolíticament a través del sistema energètic.
“Ens hem desconnectat del sistema elèctric BRELL”, ha anunciat el govern de Lituània, aquest dissabte al matí en un comunicat, on descriu l’acció com “el pas més important de la història de la independència energètica del país”. “La sincronització amb el sistema elèctric europeu garantirà la seguretat, l’estabilitat i la fiabilitat energètiques per als països bàltics. Quin gran dia”, destaca el govern lituà en la nota.
Estònia, a través del Ministeri d’Afers Estrangers, ha celebrat el que considera com “un altre dia històric cap a la integració europea”, amb la “desconnexió de la xarxa energètica de Rússia” en benefici de la “seguretat” davant el “llegat d’ocupació” de Moscou, “que utilitzat l’energia com a arma”.
La primera ministra de Letònia, Evika Silina, també ha confirmat el trencament dels vincles amb la xarxa energètica russa. Una desconnexió que s’ha produït, segons ha dit la política letona, a les vuit i vuit minuts del matí d’aquest dissabte (hora catalana). Fins a la connexió aquest diumenge a la xarxa europea, els tres països bàltics formaran una “illa energètica” que proporcionarà capacitat de generació de reserva i mantindrà la freqüència estàndard de 50 hertzs del corrent altern que circula per les xarxes Lituània, Estònia i Letònia.