pròxim orient
La UNRWA diu que continua ajudant a Gaza tot i el veto israelià
L’Agència diu que 7.000 dels seus empleats continuen amb les seves tasques a Gaza, però també a Cisjordània i Jerusalem Est
L’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins (UNRWA) ha reiterat aquest dimarts que 7.000 dels seus empleats continuen ajudant a Gaza a gran escala malgrat la prohibició de l’organisme per part d’Israel i les difícils condicions pel conflicte.
“Els equips de la UNRWA estan ajudant a Gaza a gran escala, donant un exemple de servei humanitari a persones desbordades per 15 mesos de bombardejos constants i desplaçaments forçosos”, ha dit el comissionat general de l’agència, Philippe Lazzarini, en un missatge en el compte de l’organisme en la xarxa X.
Lazzarini ha precisat que han repartit aliments “molt necessitats” a uns 1,2 milions de persones i realitzen unes 17.000 consultes mèdiques diàries en l’enclavament, en el qual ara regeix un alto el foc després de més de 15 mesos de guerra.
El passat mes d’octubre, el parlament israelià va decidir la il·legalització de l’activitat de la UNWRA a Israel i va prohibir qualsevol contacte dels seus empleats amb funcionaris israelians, ordre que va entrar en vigor a la fi de gener.
Aquest veto dificulta l’ajuda als palestins de l’agència a Jerusalem oriental, Cisjordània i Gaza, ja que els accessos i el moviment d’aquests territoris estan controlats gairebé per complet per Israel.
Les autoritats israelianes fa mesos que acusen empleats de la UNRWA de col·laborar amb el grup palestí islamista Hamàs, tot i que no han presentat proves.
Per la seva banda, el president estatunidenc, Donald Trump, va decidir el passat 4 de febrer congelar els fons per a la UNRWA, a la qual va instar a “posar en ordre els seus assumptes”.
La UNRWA també ha confirmat que continua el seu treball en els territoris ocupats de Cisjordània i Jerusalem Est, on les escoles i clíniques que administra estan funcionant, amb un 85% d’assistència d’alumnes i 400 pacients atesos al dia, respectivament.
La portaveu de l’agència, Juliette Touma, va dir la setmana passada que Israel no ha comunicat a la UNRWA la manera en què planeja aplicar la prohibició de les seves operacions i que, de manera general, no hi ha “cap interacció” entre totes dues parts.
Més de 200 pacients han sortit de Gaza des de la reobertura del pas de Rafah, entre Gaza i Egipte, a principis de mes.
Segons l’OMS, entre 12.000 i 14.000 persones encara necessiten ser evacuades per raons mèdiques, per la qual cosa continua instant que s’aprovin més mesurades per totes les vies possibles, com la represa de les derivacions a Cisjordània ocupada i fins i tot a Jerusalem Est.