estats Units
Trump dona més poders a Musk per retallar l’administració federal
El president dels EUA signa un decret per reduir “significativament” la plantilla de treballadors públics
El magnat tecnològic afirma que la burocràcia s’ha convertit en una “quarta branca no electa” i defensa la necessitat de reduir despeses innecessàries
El president dels Estats Units, Donald Trump, i el seu aliat multimilionari Elon Musk han defensat aquest dimarts la necessitat de reformar l’administració federal per evitar que el país vagi a la fallida.
En un nou lliurament de la seva marató d’ordres executives, el mandatari nord-americà ha signat un decret que atorga més poder al Departament d’Eficiència Governamental (DOGE, en anglès) –l’òrgan encarregat de reduir la despesa pública i que està sota la supervisió de Musk– per retallar la plantilla federal.
Musk, que ha acompanyat Trump a l’acte celebrat al Despatx Oval de la Casa Blanca, ha assegurat que “reduir la despesa federal no és una opció” sinó una necessitat. “És essencial per als EUA per continuar sent solvent com a país”, ha afirmat. El magnat ha posat d’exemple que “només els pagaments d’interessos del deute nacional superin el pressupost del Departament de Defensa”.
“Tenim un dèficit de dos bilions de dòlars. I si no fem res respecte d’aquest dèficit, anem cap a la bancarrota”, ha alertat. No obstant, una de les mesures que ha contribuït a elevar aquest dèficit és la rebaixa d’impostos a les grans fortunes que Trump va impulsar en el seu primer mandat, i que ara vol prorrogar i ampliar. La guerra comercial encetada pel president també ha creat una incertesa que ha elevat els tipus d’interès del deute, encarint el finançament.
L’empresari ha defensat que les retallades a l’administració federal no són “draconianes ni radicals”, sinó “controls de sentit comú” per reduir despeses innecessàries. “El poble ha votat per una gran reforma del govern i això és el que tindrà”, ha sentenciat.
El propietari de Tesla i SpaceX ha afirmat que la burocràcia s’ha convertit en “una quarta branca inconstitucional del govern poder no electa” que, segons ell, té “més poder que qualsevol representat electe”. Musk ha obviat que ell mateix ha estat designat per Trump i tampoc no és un càrrec electe, una de les crítiques que li fa l’oposició demòcrata.
El magnat d’origen sud-africà, coronat amb un barret amb les sigles MAGA (Fem Amèrica Gran de Nou, en anglès), l’eslògan de campanya de Trump, ha respost per primera vegada als mitjans a la Casa Blanca des que el nou president va prendre possessió. Una de les preguntat ha estat sobre els seus possibles conflictes d’interès per al càrrec, ja que sis de les seves empreses estan sota investigacions, queies o han estat objecte de mesures de regulació per part d’agències federals –fins a onze–, sobre les quals ara actua per retallar personal. Musk ha dit que intenta ser el més transparent possible perquè “la transparència és el que genera confiança”. Trump li ha fet costat i ha subratllat que no hi ha cap problema amb el seu paper. En canvi, ha denunciat l’existència de “fraus” i “abusos” en l’adjudicació de contractes públics, així com l’imminent malbaratament de “desenes de milers de dòlars”, sense aportar més detalls ni proves.
Pel que fa a les informacions falses o incorrectes que ell mateix ha publicat o s’ha fet ressò a les xarxes socials, com un pretès enviament d’una partida milionària de preservatius a la Franja de Gaza, Musk ha admès que “algunes coses que he dit podrien ser incorrectes” i ha promès que seran “corregides” ràpidament.