argentina
Milei declara com a terrorista a un grup maputxe pels incendis a la Patagònia
El govern argentí acusa la Resistència Ancestral Maputxe de ser darrere els focs que han afectat milers d’hectàrees al sud del país, on viu bona part del poble maputxe
El govern de l’Argentina ha inscrit a Resistència Ancestral Maputxe (RAM) com a organització terrorista, després d’acusar-la de provocar els incendis que han arrasat amb milers d’hectàrees a la Patagònia.
“Terroristes, això són i així han de ser tractats i jutjats cada vegada que la RAM incendia o causa estralls a la Patagònia, posant en perill la vida, els béns i els recursos naturals de tots els argentins”, ha informat aquest divendres el ministre de Defensa, Luis Petri, a través del seu perfil en la xarxa social X.
El govern de Milei insisteix que la RAM, de la qual només hi ha constància que tingui un membre, Jones Huala, i sobre la qual no hi ha proves que sigui un grup organitzat, segons experts consultats per Efe, és causant d’actes de violència i del foc que assota al sud de l’Argentina, on viu bona part del poble maputxe.
Mitjançant la Resolució 210/2025 signada per la ministra de Seguretat Nacional, Patricia Bullrich, el govern ha inclòs la RAM en el Registre Públic de Persones i Entitats Vinculades a Actes de Terrorisme i el seu Finançament (RePET), en el qual figuren Hamàs, Hezbol·là, Al-Qaeda i la Gihad Islàmica.
Bullrich ha fonamentat aquesta mesura en un informe tècnic jurídic que vincula a la RAM amb fets violents, inclosos atacs a la propietat i persones.
El govern ha insistit a vincular “els sabotatges i els atemptats incendiaris a la infraestructura del sistema capitalista”, reivindicats per Huala, als incendis que van començar a finals de 2024 a la Patagònia, a pesar que l’activista ha negat tals acusacions.
“Diuen que caminem calant foc als boscos on viu la nostra gent. Totes mentides. Mai ho hem fet ni ho faríem”, ha dit Jones Huala.
“Recentment, han provocat i continuen provocant a l’Argentina una catàstrofe ecològica mitjançant l’incendi de desenes de milers d’hectàrees de boscos mil·lenaris la recuperació dels quals resultarà impossible per un nombre incalculable de generacions”, assenyala l’informe del ministeri de Seguretat Nacional que acompanya la resolució.
No obstant això, Gustavo Franquet, membre d’una associació d’advocats de l’Argentina, ha dit a Efe que “no hi ha una sola sentència judicial que ho sustenti”. L’advocat, a més, insisteix en el risc democràtic que comporta que el govern estigui habilitat a inscriure “a organitzacions opositores que consideri terrorista sense un degut procés legal”, a partir de la modificació realitzada a través del Decret 496/2024 en 2024.
Per a Sabina Frederic, qui va ocupar el lloc de ministra de Seguretat durant el Govern d’Alberto Fernández (2019-2023), la RAM “no és un problema de seguretat pública ni representa un poder terrorista”, sinó que es tracta d’“una ínfima minoria radicalitzada de maputxes que en algun moment va realitzar actes de vandalisme”.
Per la seva banda, l’antropòleg i investigador en temes de pobles indígenes, Hernán Schiaffini, ha opinat que “la identificació del món maputxe amb el terrorisme li ve bé al govern per a eludir la seva responsabilitat en la gestió de recursos naturals i la prevenció d’incendis”.