El govern en minoria trontolla
L’alcaldessa de la Roca del Vallès, de Junts, diu que no descarta fer un “pas al costat” si no té els suports
Els grups de l’oposició retreuen la falta de consens després del pacte del 2024 per aprovar el pressupost
La reforma de la nau per a les entitats i l’espai per a la gent gran són dos dels projectes de mandat
El 2025 ha començat mogut, políticament parlant, a l’Ajuntament de la Roca del Vallès. Els grups de l’oposició, el PSC, ERC i Ara la Roca (tots els partits excepte els comuns i Vox), han retret al govern en minoria de Junts la falta de consens i de col·laboració després de donar-li suport l’any passat per aprovar un pacte de pressupost i d’inversions. L’alcaldessa, Marta Pujol, assegura que s’han complert els compromisos i que el 83% del pla d’inversions tira endavant, portant al ple els temes pactats i consensuats. Pujol, que va sortir reforçada del pacte d’ERC i Junts l’anterior mandat, es considera “legitimada” per continuar al capdavant del govern després d’intentar, sense èxit, pactar amb el PSC per tenir una àmplia majoria. L’aprovació de les ordenances fiscals al gener i ara el debat del ple dels pressupostos previst per al març podrien fer trontollar el govern en minoria de Junts. El cap de l’oposició, el socialista Paco García, assegura que la relació personal és “bona”, però reconeix que estan “encallats” perquè no els han “tingut en compte” a l’hora de tractar temes de poble. Des de l’oposició, tant el PSC com ERC i Ara la Roca han anunciat que no pensen repetir el pacte de pressupost de l’any passat. En l’aprovació de les ordenances es va forçar el govern a fer marxa enrere en la seva proposta d’incrementar l’IBI i la taxa dels guals, que finalment es mantindran amb el mateix cost que l’any passat.
El govern en minoria sí que ha pogut donar llum verd al pla local d’habitatge, que s’havia treballat en el mandat anterior i que preveu construir175 pisos assequibles en els propers sis anys. L’Ajuntament destinarà fins a 2,7 milions d’euros fins al 2029 en matèria d’habitatge. El primer pas s’ha materialitzat amb l’inici de les obres per rehabilitar les cases dels Mestres, a la Torreta, on es faran els primers habitatges d’emergència social.
Fa vint anys que no es construeix obra nova a la Roca del Vallès. Les darreres cases es van fer al veïnat de Santa Agnès de Malanyanes, un dels tres nuclis urbans que integren el municipi i on viuen unes 3.000 persones. Els altres dos nuclis, amb identitat pròpia, són la Roca, amb uns 6.000 veïns, i la Torreta, on resideixen unes 3.000 persones, a tocar de Granollers. El planejament urbanístic de la Roca, aprovat el 1991, preveia una zona de creixement al sector de les Hortes. L’Ajuntament assegura que a final d’any podrà donar les primeres llicències després d’anys de litigis per desenvolupar un sector on es poden fer uns 200 habitatges. “Els nostres joves no poden accedir a un habitatge i les famílies, tampoc, perquè no n’hi ha”, es lamenta l’alcaldessa sobre un projecte, a les Hortes, que “donarà aire” i servirà per impulsar el nucli antic amb una nova zona d’equipaments per a la gent gran i la construcció d’un parc. A Santa Agnès també hi ha una parcel·la per construir pisos. Segons el planejament urbanístic, la Roca tenia un sostre per créixer de 20.000 habitants. Revisar el planejament urbanístic és un dels compromisos del govern que deixa a les portes del 2027, any electoral, per encarregar els estudis previs.
“Més habitants vol dir més serveis”, recorda l’alcaldessa d’un municipi que té tres nuclis urbans i que fa un sobreesforç per posar equipaments a prop dels veïns. El municipi té escoles bressol repartides. Santa Agnès ara ha creat la comissió de l’escola perquè hi ha la reivindicació per convertir l’escola provisional en definitiva. Una decisió que des del Departament d’Educació no és prioritària quan les tres escoles existents el curs vinent quedaran amb una sola línia per la davallada de la natalitat.
Per al govern en minoria de Junts, hi ha dos projectes importants de mandat que haurien de tenir prioritat aquest 2025. L’espai de la gent gran provisional a la Roca, que ja tira endavant, però el segueix un projecte més ambiciós per fer un espai definitiu on ubicar els serveis d’atenció integral en l’àmbit rural (Saiar) i fer habitatge dotacional per a persones grans que han de marxar de casa seva. L’altre és la reforma de la nau on les entitats tindran lloc tal com es va acordar amb aquests col·lectius.
Al costat de l’institut de la Roca, està previst fer la nova escola municipal de música. A llarg termini, es preveu modificar el planejament per actuar a l’antic escorxador. La mobilitat amb tres nuclis allunyats i dispersos, separats per la C-60, la línia del TAV i l’AP-7, compliquen una connexió alternativa al cotxe o a la xarxa d’autobusos que les uneix. “Els veïns fan vida al seu nucli i no se’n mouen”, diu l’alcaldessa, que justifica aquesta identitat pròpia que explica el fet que tinguin sis festes majors, tres camps de futbol, dues piscines municipals, escoles repartides, centres per a joves i gent gran. L’institut i el centre d’atenció primària són al nucli de la Roca amb el reforç de dos ambulatoris, a Santa Agnès i la Torreta.
El municipi té pendent aplicar un nou model de recollida selectiva per millorar els volums de reciclatge. El Consorci de Residus del Vallès Oriental presentarà el projecte per instal·lar contenidors tancats als tres nuclis aquest febrer. “És una feina que necessita una planificació”, diu l’alcaldessa sobre el canvi de sistema, i reconeix que “arriba tard” però que caldrà abans explicar-ho “molt bé” als ciutadans. El PSC, crític amb aquesta gestió, reclama més debat. Sobre el pressupost, pendent d’aprovació, el líder socialista, Paco García, manté que “està dopat” perquè es compta amb les aportacions extraordinàries de les administracions supramunicipals, que tard o d’hora “es reduiran i no hi haurà ingressos per cobrir-les”. El perill, com denuncia el PSC, és que s’està utilitzant una part d’aquest romanent, que va arribar a superar els 17 milions d’euros, per cobrir despesa ordinària. “El més sensat seria fer un pla financer per anar tranquils governi qui governi”, assenyala Garcia.